Een nieuwe auto kopen

Autolening: omnium nemen of niet?

Veel Belgen die een nieuwe of tweedehandswagen kopen, sluiten daarvoor een autolening af bij een bank. Zijn zij dan verplicht om een verzekering van het type (full) omnium te nemen? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 28/06/2021 | Leestijd: 3 min

Geen wettelijke verplichting

De wet verplicht je enkel om een zogenaamde BA-verzekering af te sluiten voor je wagen. Meer bepaald moet je je burgerlijke aansprakelijkheid verzekeren voor het geval je een ongeval veroorzaakt. De verzekering dekt dan de schade van de andere partij.  Je bent integendeel niet verplicht om een omniumverzekering af te sluiten. Deze regels zijn van toepassing ongeacht of je al dan niet een lening aangaat voor de aankoop van je wagen. Ook als je een lening afsluit voor de aankoop ben je wettelijk gezien dus niet verplicht om je omnium te verzekeren.

Alleszins aangewezen

Niettemin is het zeker als je een lening aangaat om de auto die je koopt te betalen, aangewezen om ook een omniumverzekering af te sluiten. Doe je dat niet en heb je een schadegeval met de wagen waarvoor je zelf aansprakelijk bent, dan riskeer je de herstellingskosten te moeten ophoesten bovenop de maandelijkse afbetaling van de lening.  Als je wagen gestolen wordt tijdens de looptijd van de lening of als die bij een ongeval een totaal verlies (perte-totale) is, riskeer je zelfs de lening verder te moeten afbetalen voor een wagen die je niet meer hebt. Bij een aankoop van een wagen waarvoor je een lening aangaat, neem je dan best ook een omnium zolang de lening loopt.

Advertentie – lees hieronder verder

Schuldsaldoverzekering

Je zou bij de aankoop van een wagen waarvoor je een autolening afsluit eventueel ook een schuldsaldoverzekering kunnen aangaan. Die zal de lening afbetalen mocht jij tijdens de looptijd daarvan overlijden. Of dit interessant is of niet hangt af van situatie tot situatie. Hou alleszins rekening met de kostprijs van een dergelijke verzekering die wel eens (te) hoog kan liggen.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie