Deze risico’s loop je als je met een glaasje teveel op achter het stuur kruipt

Na een avondje stappen (waarbij je enkele alcoholische dranken nuttigde) rijd je nog met je auto  naar huis. Welke risico’s loop je als je onderweg een alcoholcontrole tegenkomt? En wat gebeurt er als je een verkeersongeval veroorzaakt?

Gepubliceerd op 20 juli 2016
Leestijd : 3 min

Deel

Deze risico’s loop je als je met een glaasje teveel op achter het stuur kruipt

Tussen december 2014 en november 2015 hadden er in Vlaanderen en Brussel zowat 8.500 alcoholcontroles plaats. Je riskeert dan ook als je met de wagen op de baan komt met zo’n controle te worden geconfronteerd. Wat je rechten dan zijn, lees je hier. Maar wat zijn de risico’s die je loopt als je als automobilist effectief een glaasje teveel op hebt?

Onder invloed of dronken?

Als je teveel gedronken hebt, kan dat op twee manieren tot uiting komen. Vooreerst kan er sprake zijn van alcoholintoxicatie. Dit houdt in dat je teveel promille alcohol in je bloed hebt. De grenzen die daar gelden staan in de wegcode. Meerbepaald is er sprake van alcoholintoxicatie als een bestuurder 0,22mg/l alcohol in de uitgeademde lucht heeft. Dat komt overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Voor professionele bestuurders geldt een lagere grens.

Je kan ook dronken zijn. Dat wil zeggen dat je door het alcoholgebruik de controle over je lichaam enigszins verloren bent. Dit is een subjectief gegeven. De ene persoon reageert nu eenmaal anders op alcohol dan de andere.

Het onderscheid tussen beiden is van groot belang. Er bestaan nu eenmaal verschillende sancties naargelang er sprake is van alcoholintoxicatie of dronkenschap. Ook als je na teveel gedronken te hebben een verkeersongeval veroorzaakt, zijn de gevolgen verschillend. Uiteindelijk ben je beter af als er alleen sprake is van alcoholintoxicatie dan in het geval van dronkenschap.

Advertentie – lees hieronder verder

Hoe stelt men het vast?

Alcoholintoxicatie kan gemakkelijk worden vastgesteld. Hiervoor doet de politie (ter gelegenheid van een alcoholcontrole of bij een ongeval) een ademtest. Als die test geen ‘safe’ resultaat geeft moet je een ademanalyse ondergaan. Er kan eventueel ook een bloedanalyse plaatsvinden. De resultaten van deze tests kunnen meestal moeilijk worden betwist.

Omdat dronkenschap iets subjectief is, kan dat moeilijker worden vastgesteld. De politie zal – om de dronkenschap te beoordelen – onder andere je voorkomen bekijken. Zo kan worden gekeken of je sporen van braaksel vertoont, of je zware oogleden hebt enzovoort.  De politie zal je ook een aantal vragen stellen waarbij ze zien hoe je praat en of je je kan oriënteren qua tijd en plaats. Ze zullen je ook een eindje laten stappen of praktische proefjes laten doen. Het is dan ook belangrijk rustig te blijven en zo goed mogelijk mee te werken. De uiteindelijke beslissing of er sprake was van dronkenschap of niet ligt vaak bij de rechtbank.

Zwaardere boetes bij dronkenschap

De wet is streng voor wie rijdt onder invloed. Weet wel dat de boetes die gelden bij dronkenschap veelal zwaarder zijn dan deze die van toepassing zijn bij een loutere alcoholintoxicatie. Je riskeert ook een rijverbod.

Regres 

Als je een ongeval veroorzaakt terwijl je teveel gedronken had, dan heeft je verzekeraar eventueel een regresrecht. Dat betekent dat hij het bedrag dat hij aan het slachtoffer van het ongeval betaalde (deels) van jou kan terugvragen. Het bedrag dat men van jou kan terugvragen is wel beperkt tot ongeveer 31.000 euro. Dit regresrecht speelt enkel als je werkelijk dronken was. Je verzekeraar moet overigens aantonen dat er sprake was van een dronkenschap in jouwen hoofde. Het volstaat dus niet dat er sprake was van een alcoholintoxicatie.

Sloot je een omniumverzekering af voor je wagen dan kan het gebeuren dat je verzekeraar weigert om je eigen schade te vergoeden als je een ongeval veroorzaakte terwijl je te veel gedronken had. Kijk na in de polisvoorwaarden in welke gevallen je verzekeraar zijn tussenkomst uitsluit.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
50.860 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.860 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.