Lijst van artikels

Laatste Mercedes GLC nieuws

Autotests
Autotests

TEST Mercedes GLC Coupé Hybride: kind van zijn tijd

23/10/2017 | Joris Bosseloo

De Mercedes GLC Coupé, de directe concurrent van de BMW X4 en ook verkrijgbaar als hybride (350 e), werd afgeleid van de stoere GLC en valt op vanwege zijn coupéachtige daklijn. Al is er meer aan de hand…

Qua stijlvorming heeft Mercedes het alvast niet slecht gedaan. Vanop afstand lijkt hij zelfs een stuk groter dan hij in werkelijkheid is en zou je hem zo met de GLE Coupé – de anti-X6 – kunnen verwarren. Knap ding dus, maar ook prijzig aan de kassa.

De goedkoopste GLC Coupé kost een tikje over € 51.000 en de startprijzen bij de benzine- en dieseluitvoeringen lopen min of meer gelijk. Wil je echter een motor die bij het beeld van deze auto past, een 3-liter turbodiesel bijvoorbeeld, ga je richting € 60.000. En de enige hybrideversie, die een 2-liter benzine met een elektromotor combineert, overschrijdt die kaap zelfs. Zonder één optie aan te vinken.

Heerlijk Mercedes

De sfeer aan boord is helemaal Mercedes en da's een compliment. Lof ook te over ook voor het comfortgehalte aan boord, of toch als je vooraan zit. Niet dat je achteraan niks ruimte hebt maar ze is wel beperkter dan in de nochtans goedkopere doch minder trendy GLC. En natuurlijk heeft laatstgenoemde vanwege zijn conventionele SUV-vormen ook meer koffervolume, 50 liter om precies te zijn.

Voor de GLC Coupé komt het totaal op 500 liter laadvolume. Ook niet slecht, al is de hybride met nog minder plaats gezegend. Die GLC 350e Coupé heeft immers nog batterijen om mee te sleuren en stelt daardoor maar 350l ter beschikking, tot max. 1.250l met de achterzetels neergeklapt. Povere cijfers voor zo'n kolos.

Rijgedrag

De GLC Coupé hybride weegt een tikkeltje meer dan twee ton en dat overgewicht voel je niet alleen tijdens het remmen maar ook tijdens het bochtenwerk. Hij wringt namelijk tegen wanneer je hem probeert op te jagen op een meer kronkelig parcours. Deze Duitser vraagt dus om de zachte aanpak en da's ergens logisch en ook prima, al doet hij je op papier toch geloven dat hij een krijger is: 0 naar 100 km/u lukt in 5,9 seconden en zijn topsnelheid bedraagt 235 km/u.

Hoe dat komt dat deze hybride zo snel uit de voeten is? Dat heeft natuurlijk met zijn aandrijving te maken. Zowel op de voor- als op de achteras wordt vermogen en koppel gedropt (respectievelijk 116pk/340Nm en 211pk/350Nm) en de elektromotor kan zijn volledige trekkracht van bij de start aanspreken. Gecombineerd spreken we trouwens over niet minder dan 320 pk en 560 Nm en dat terwijl deze Mercedes fiscaal interessant blijft. Maar voor hoelang nog?  

Elektrisch rijden

Dat kan met de GLC 350e (Coupé) aangezien het een plug-in hybride betreft. Met een stekker die je in het stopcontact (of een snellader) kan steken en die zo de batterijen die de elektromotor aandrijven in 4 (of 2) uur oplaadt.

In praktijk heb je zo'n 20 km puur elektrisch rijbereik (in plaats van de beloofde 34) en dan mag het uiteraard niet te snel gaan. In ieder geval is het bij normaal gebruik zo goed als onmogelijk om ook maar in de buurt van het opgegeven normverbruik te blijven, hoeveel je ook met de rij-instellingen goochelt. 8l/100km is véél waarheidsgetrouwer dan de door Mercedes opgegeven 2,5l/100km (59 g/km CO2). Maar dat geldt natuurlijk ook voor andere zogenaamde zuinige jongens uit die categorie…

Conclusie

De Mercedes GLC 350e Coupé is een geslaagde afgeleide van de GLC geworden en een fiscaal interessante keuze als je er al het startbudget voor hebt. Maar helemaal groen kan je deze hybride niet noemen. En of zijn looks afwegen tegen de beperktere binnenruimte en het forsere prijskaartje ten opzichte van de GLC , hangt van je gezinssituatie af… En al zeker als je voor de hybride kiest!