Uit een Vlaamse studie die deze maand gepubliceerd werd, blijkt dat één op twee (groot)ouders niet controleert of hun kind of kleinkind goed in zijn stoel is vastgemaakt alvorens te vertrekken. Een verontrustende trend…
De resultaten van de studie, uitgevoerd in juli door de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), het vormingscentrum over verkeer en mobiliteit, zijn alarmerend.
Daaruit blijkt dat:
Een ouder of grootouder op de twee niet systematisch controleert of hun (klein)kind goed is vastgemaakt in zijn stoel vooraleer de weg te nemen.
Een ouder of grootouder op de drie toegeeft de kinderen niet altijd in een passend zitje te vervoeren.
Een ouder of grootouder op de vijf vindt dat een vergissing makkelijke is gemaakt bij het vastmaken van het kind, of bij controle of het correct is vastgemaakt. En een ouder of grootouder op de drie vindt het niet eenvoudig om een kinderzitje correct te bevestigen in de auto.
Advertentie – lees hieronder verder
De auto, onveilig voor jonge kinderen
Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, vindt de situatie bijzonder zorgwekkend temeer omdat de helft van de jonge kinderen die het slachtoffer zijn van verkeersongevallen passagiers zijn van personenauto's.
Voor de minister is de conclusie duidelijk: “In tegenstelling tot wat we denken is de auto lang niet een veilige plek voor kinderen.” Toch is de wetgeving inzake kinderzitjes niet nieuw: sinds 2006 vereist een wet dat kinderen kleiner dan 1,35 m vervoerd moeten worden in een zitje aangepast aan hun gewicht en grootte. Zelfs als ze deze regel respecteren geven veel ouders toe (25 tot 31%, afhankelijk van de leeftijd van het kind) de veiligheidsvoorschriften met betrekking tot het gebruik van het zitje dat ze voor hun kind kozen niet te kennen.
Een terugkerend probleem
Vorige enquêtes van de VSV toonden reeds aan dat een op de tien Vlaamse kinderen gewoonweg niet beveiligd werd in de auto. En een op de twee is niet goed vastgebonden in zijn stoel.
De Vlaamse minister besliste om een sensibiliseringscampagne te lanceren in het noorden van het land. Deze campagne is te zien via posters, radio- en tv-spots, social media en een website.
De gelegenheid voor alle ouders om écht na te denken over de veiligheid van hun kinderen in de auto?
Lees ook:
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be