TEST Volvo XC90 T8 (2025): nog altijd mee met zijn tijd?

Nu de volledig elektrische EX90 op de markt komt, krijgt de grote SUV van het Zweedse merk, de XC90, na tien jaar carrière opnieuw een facelift. Is hij nog altijd mee met zijn tijd? We zochten het uit in de plug-inhybride T8.

Gepubliceerd op 28 maart 2025
Leestijd : 8 min
TEST Volvo XC90 T8 (2025): nog altijd mee met zijn tijd?

De Volvo XC90 is een vaste waarde. De huidige generatie werd al in 2015 gelanceerd en dateert dus niet van gisteren. Eind 2024 stelde Volvo een nieuwe facelift voor. Tegelijk kwam de EX90 op de markt, de elektrische opvolger van de XC90. Waarom dan twee SUV’s van 5 meter in het gamma? Simpel: net als veel andere constructeurs moest Volvo zijn plannen bijsturen door de tegenvallende vraag naar elektrische auto's.

De carrière van de XC90 wordt dus verlengd. Hij blijft bestaan als alternatief voor wie nog een hybride (mild hybrid) of plug-inhybride (PHEV) nodig heeft. Sinds 2015 zijn er meer dan een miljoen exemplaren van de XC90 verkocht, best indrukwekkend voor zo'n luxueus en duur model. De nieuwe versie kreeg een lichte esthetische update, een nog luxueuzere afwerking en betere prestaties.

337029_New_Volvo_XC90_B5_-_dynamic

Eleganter

De XC90 is altijd een van de meest elegante SUV’s op de markt geweest. Zijn stijl is tijdloos en dat blijkt ook nu weer: de wijzigingen zijn subtiel maar doeltreffend, waardoor het model er modern en stijlvol blijft uitzien. Geen verzonken deurgrepen zoals bij de EX90 (wegens te duur), maar wel een scherpere en sportievere blik dankzij een herwerkte grille met een diagonaal design. De ontwerpers pasten heel wat details aan, ook al zie je dat niet meteen: een nieuwe motorkap en hertekende wielkasten, koplampen en bumper. Achteraan zijn de ingrepen subtieler: een zwarte rand rond de achterlichten.

Advertentie – lees hieronder verder

Voor gezinnen of wie ruimte nodig heeft, is de troef van de XC90 uiteraard zijn formaat. Met 4,95 m lengte, 1,93 m breedte en 1,77 m hoogte is hij bijzonder groot. Binnenin is de ruimte vorstelijk, zeker op de vijf standaard zitplaatsen. De zetels bieden, zoals gebruikelijk bij Volvo, een orthopedische steun. Achterin kunnen drie volwassenen comfortabel zitten, met enorm veel been-, hoofd- en schouderruimte. Het gaat om drie onafhankelijke en verschuifbare zetels, zodat iedereen zijn plekje vindt. Wel mochten de zittingen iets dikker zijn. Geen probleem voor kinderen, maar volwassenen zouden wat meer vulling appreciëren. De XC90 biedt ook zeven zitplaatsen dankzij twee wegklapbare zetels in de koffervloer. Ondanks het formaat zijn die laatste zitjes alleen geschikt voor tieners, want de ruimte blijft beperkt (vooral aan het hoofd) en de zittingen zijn erg kort. Volwassenen groter dan 1,75 m passen er niet in. In die configuratie is de koffer ook beperkt tot 267 liter. Met vijf zitplaatsen beschik je over een mooie 640 liter, oplopend tot 1.816 liter met de tweede rij neergeklapt. Bijna een verhuiswagen.

336949_New_Volvo_XC90_T8_-_interior

Meer technologie

Het interieur van de XC90 oogt grotendeels vertrouwd, behalve het volledig nieuwe multimediasysteem. Het centrale scherm blijft in portretformaat en groeit van 9 naar 11,2 duim. Dat verhoogt het kijkcomfort en verbetert de overzichtelijkheid, want de bediening wordt groter weergegeven. Het systeem draait op het ingebouwde Android-platform van Google, met toegang tot een heleboel Google-apps, waaronder Maps, nog altijd een van de beste navigatiesystemen. Op het scherm stel je ook de airco in, wat nog altijd een aparte handeling vereist. We hadden liever een directe fysieke knop gezien. De afgelopen jaren werd te veel op schermen ingezet, maar steeds meer merken keren terug.

De interface is heel intuïtief en soepel, met menu’s die vlot reageren, zonder haperingen. Let op: Google gebruiken is iets anders dan de protocollen van Android Auto of Apple CarPlay. Die zijn ook beschikbaar, maar helaas niet draadloos (in het geval van CarPlay), wat moeilijk te begrijpen valt voor een wagen in deze prijsklasse. Een duidelijk gemis.

De afwerking blijft trouw aan de typische Volvo-stijl. Dat betekent een rustgevend interieur, met hoogwaardige en goed gecombineerde materialen en een onberispelijke bouwkwaliteit.

336947_New_Volvo_XC90_T8_-_interior

Hybride en plug-inhybride

Zoals gezegd wil de XC90 relevant blijven als hybride of plug-inhybride binnen het gamma. Er is keuze uit de B5 (2 liter, 250 pk) met milde hybridetechniek of de T8, de topversie die we hier testen. Die combineert een 2.0 turbobenzinemotor (310 pk) met een elektromotor (145 pk) en een lithium-ionbatterij van 18,8 kWh (waarvan 14,7 kWh netto). Het geheel levert in totaal 455 pk en 709 Nm. Meer dan voldoende, zelfs voor een wagen van 2.297 kg.

337023_New_Volvo_XC90_B5_-_dynamic

Klachten zijn er dan ook niet: de aandrijving is soepel en krachtig bij elk toerental, wat de XC90 T8 veel rijgemak en indrukwekkende hernemingen oplevert, zowel leeg als geladen. De achttrapsautomaat doet zijn werk prima. Hij is snel en ondanks de minder gunstige dwarse plaatsing perfect soepel en zacht. De prestaties liegen er niet om: 0 tot 100 km/u in 5,4 s en een topsnelheid van 180 km/u, begrensd door de elektromotor die een extra versnelling nodig zou hebben om sneller te gaan.

Het sterke punt van de XC90 blijft natuurlijk het comfort, waarin hij uitblinkt. Dankzij extra geluidsisolatie in de stijlen en akoestisch gelaagde ruiten is hij veel stiller dan vroeger. Daarmee verhelpt hij een van zijn oude minpunten, al blijft hij nog net onder het niveau van bijvoorbeeld een Mercedes-SUV. De ophanging kreeg FSD-schokdempers (Frequency Selective Damping), passieve dempers met twee karakteristieken... die we niet konden testen omdat ons testmodel uitgerust was met de optionele luchtvering. Die zorgt voor een zwevend rijgevoel, zelfs met de enorme velgen van 20 tot 22 duim.

336922_New_Volvo_XC90_T8_-_exterior

Uiteraard voelt de XC90 zich meer op zijn gemak op snelwegen dan op bochtige bergwegen. Maar hij slaagt met glans in elke situatie. Nee, hij rijdt niet bijzonder scherp, maar wel stabiel en nooit log, wat op zich al een prestatie is gezien zijn formaat en gewicht. 

De XC90 is zwaar, maar kan zuinig rijden op voorwaarde dat je de batterij regelmatig oplaadt. Daarvoor is dit soort wagen ook bedoeld. Volvo geeft een elektrisch rijbereik van 71 km op, maar in de praktijk moet je rekenen op 50 km (op een gemengd traject), misschien 55 km met een zeer rustige rijstijl. Dat is gemiddeld voor een batterij van dit formaat. Het benzineverbruik hangt af van hoe vaak je oplaadt. Zonder elektrische hulp varieert dat tussen 9,3 en 10,5 l/100 km, afhankelijk van het parcours (stad, voorstad of alleen snelweg).

337045_New_Volvo_XC90_B5_-_dynamic

Om de batterij op te laden, heeft deze SUV een boordlader van 7,4 kW, goed voor een volledige laadbeurt in 3 uur via een Type 2-stekker onder de laadklep links vooraan. Dat is wat ouderwets, want concurrenten bieden steeds vaker snelladers (50 kW) aan om sneller bij te laden.

In elektrische modus volstaat het vermogen ruim om vlot te rijden. Volvo biedt drie rijmodi: Pure (volledig elektrisch), Hybrid en Recharge (geforceerd opladen van de batterij). Elk van de modi doet wat je verwacht en is gemakkelijk te selecteren. Jammer genoeg is de regeneratie bij het remmen of vertragen zwak. Een lange afdaling van bijna 20 km in de B-stand (Brake-modus, bijna een one pedal drive) leverde slechts 4 km extra op. Andere merken doen dat een pak beter.

337044_New_Volvo_XC90_B5_-_dynamic

Te duur

De XC90 is en blijft een luxewagen. De instapversie Core T8 kost 93.990 euro, de topversie Ultra 101.790 euro, zonder luchtvering of hifisysteem. Dat is veel geld, zeker als je ziet wat de concurrentie biedt, zoals de Mercedes GLE 400e (25,7 kWh batterijcapaciteit) of de BMW X5 xDrive50e. De Volvo is iets beter uitgerust dan zijn concurrenten, waar veel uitrusting optioneel is, maar toch... Het hangt wellicht af van de gevoeligheden en het imago dat klanten verkiezen.

Een mogelijk verkoopargument is de fiscale aftrekbaarheid van plug-inhybride bedrijfswagens die door de nieuwe Arizona-regering nog even blijft: 75% tot eind 2027, 65% in 2028 en 57,5% in 2029. Maar die aftrek geldt alleen voor ‘echte’ hybrides met minder dan 50 g/km CO2. De XC90 T8 (30 g/km) voldoet daaraan, maar dat zal niet lang meer duren: in 2026 worden de WLTP-uitstootcijfers herzien, waardoor deze Volvo mogelijk het twee tot drie keer meer CO2 uitstoot. Dan valt hij uit de boot. Voorzichtigheid is dus geboden.

337010_New_Volvo_XC90_B5_-_dynamic

Conclusie

De kracht van de XC90 zit in zijn eigenzinnigheid. Hij blijft trouw aan zijn filosofie. Hij biedt enorm veel ruimte en comfort, en straalt rust uit. Geen overdaad, geen bling-bling zoals bij de concurrentie. Het is een vaste waarde die nog sterker wordt door deze bescheiden maar geslaagde update. Jammer alleen dat de aandrijving niet evolueert zoals gehoopt, vooral het elektrische gedeelte met zijn beperkte rijbereik. Maar in een wereld die nog niet helemaal klaar is om elektrisch te rijden, is dit uitstel meer dan welkom.

Voor
  • Tijdloos design, bouw- en afwerkingskwaliteit
  • Binnenruimte
  • Uitzonderlijk comfort (luchtvering, geluidsisolatie)
Cons
  • Beperkte ruimte derde zitrij
  • Zwakke remenergierecuperatie, zelfs in B-stand
  • Geen draadloze Apple CarPlay
  • Te duur

De Volvo XC90 T8 (2025) in cijfers

Motor: benzinemotor, viercilinder, 1.969 cc (310 pk en 400 Nm), 1 elektromotor (145 pk) en lithium-ionbatterij van 18,8 kWh, gecombineerd vermogen en koppel: 455 pk en 709 Nm
Aandrijving: op alle wielen
Versnellingsbak: achttrapsautomaat (Aisin)
L/b/h (mm): 4.950 / 1.920 / 1.770
Leeggewicht (kg): 2.297
Koffervolume (l): 267 tot 1.816
0 tot 100 km/u (sec): 5,4
Topsnelheid (km/u): 180
Verbruik (WLTP, l/100 km): 1,2
CO2: 30 g/km
Prijs: 93.990 euro
BIV: Vlaanderen: 50,38 euro, Wallonië en Brussel: 4.957 euro
Verkeersbelasting: Vlaanderen: 236,69 euro, Wallonië en Brussel: 486,02 euro
Ecomalus Wallonië: 0 euro

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist
Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands Volvo voertuig?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Ontdek onze testdrives en testritten van de nieuwste auto's. Lees onze uitgebreide autotests en testverslagen door experts.

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands Volvo voertuig?
50.610 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.