Elektrische auto’s duiken steeds vaker op in het straatbeeld en winnen stilaan ook de gunst van particulieren. Volgens een studie van Touring kiest 56% van de Belgen nog altijd voor benzine, maar wie eenmaal elektrisch rijdt, wil meestal niet meer terug. Niet alleen omwille van het milieu, maar ook door het grote rijcomfort en de opvallende stilte van zo’n wagen.
Wat veel mensen nog afschrikt, is de veelzijdigheid van het voertuig, met name de beperkte actieradius en het gedoe rond opladen – iets wat vaak en soms frustrerend terugkomt. Maar volgens HLN mogen bestuurders al blij zijn als ze überhaupt kunnen opladen. Meer dan 11.000 elektrische wagens van verschillende Stellantis-merken kampen momenteel met laadproblemen.
Wat is het probleem?
Uit getuigenissen die HLN verzamelde, blijkt dat defecte laders niet meer werken aan trage wisselstroomlaadpunten, waarbij de stroom eerst moet worden omgezet naar gelijkstroom om de batterij op te laden. Snelladen via DC-laadpunten lukt meestal nog wel. Het probleem blijkt dus te liggen bij de omvormer.

Advertentie – lees hieronder verder
Klanten van Opel, Fiat, Peugeot, Citroën en Toyota (bij sommige modellen werkt Stellantis samen met de Japanse fabrikant) kregen te maken met het probleem. In eerste instantie werd de lader nog onder garantie vervangen, maar daarna volgde extra schade. Veel eigenaars moesten met hun dealer in de clinch om ook de kosten voor onderdelen en werkuren terugbetaald te krijgen. In totaal zouden zo’n 11.000 Belgische voertuigen getroffen kunnen zijn. Het gaat vooral om de Peugeot e-208, e-2008, Citroën ë-C4, DS 3 Crossback E-Tense, Opel Corsa-e en Mokka-e, en enkele bedrijfswagens van Toyota en Fiat zoals de Proace Electric en e-Doblò.

Welke modellen?
Het probleem zou vooral spelen bij modellen van 2020 tot 2022. Intussen zou Stellantis de foutieve onderdelen hebben aangepakt. Maar wie een tweedehands model overweegt uit die periode, kijkt dus best goed uit. Volgens HLN kost een nieuwe boordlader zo’n € 2.100, en dat is nog zonder werkuren. Een stevige kost als je garantie verlopen is. Bij Toyota valt de schade beter mee: daar wordt de garantie tot tien jaar verlengd, zolang je het onderhoud in het officiële netwerk laat doen.
Dit soort tegenslag is frustrerend, en elke klant verdient een degelijke herstelling met garantie. Nieuwe technologie brengt soms kinderziektes met zich mee, maar vertrouwen is cruciaal in het inburgeringsproces dat elektrisch rijden is. In dit geval erkennen Stellantis en haar betrokken merken het probleem, maar toch ondervinden sommige klanten moeite om hun garantierechten af te dwingen.
We namen uiteraard contact op met Stellantis, en zij ontkenden het probleem niet. Het gaat om voertuigen die tussen 2019 en 2022 zijn gebouwd – al zijn niet alle wagens uit die periode getroffen, en er zijn kleine verschillen per land. Sinds april 2021 biedt Stellantis een extra garantie van twee jaar bovenop de standaardgarantie van twee jaar (vier jaar dus maar alleen specifiek voor dit onderdeel). In de meeste gevallen zouden klanten dus geholpen moeten worden. Maar het is goed om hiervan op de hoogte te zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be