Stellantis roept opnieuw wagens terug naar de dealer wegens een ernstig probleem. Deze keer gaat het niet over de Takata-airbags of de 1.2 PureTech-benzinemotor, maar over de 1.5 BlueHDi-dieselmotoren. In België zijn naar schatting 117.000 eigenaars getroffen. Wat is er precies aan de hand?
Service en onderhoud
Met de vakantie in zicht wordt het een hele klus om een afspraak te maken voor je auto-onderhoud. In sommige regio’s loopt de wachttijd op tot meer dan een maand en daarvoor hoef je niet in een uithoek van België te wonen. Hoe zorg je ervoor dat je toch veilig op reis kunt?
De 1.2 PureTech-motoren in modellen van Citroën, Opel, Peugeot en DS kregen tot in 2023 af te rekenen met zware defecten. De constructeur heeft eindelijk een platform geopend voor schadeclaims. Wie daar geen recht op heeft of nooit problemen ondervond, vindt hier ook enkele tips om de levensduur van deze motor te verlengen.
Om de verbrandingsmotor te ontlasten en het verbruik te beperken, hebben klassieke en plug-inhybrides uiteraard een batterij nodig. Die is kleiner dan die van een elektrische auto, maar heeft ook niet het eeuwige leven. Wanneer moet je ze vervangen? Dit is wat je moet weten.
Vanaf 1 augustus 2025 is het niet langer nodig om via bpost te gaan om een nummerplaat te laten schrappen in België. De FOD Mobiliteit heeft namelijk beslist om die taak opnieuw toe te vertrouwen aan de DIV. Een verandering van procedure die het leven van automobilisten eenvoudiger moet maken. Hier lees je waarom.
Minder rijbereik, hogere oplaadkosten, langere pauzes: dakkoffers zijn voer voor discussie bij automobilisten die elektrisch rijden. We volgden Auto5 tijdens het testen van de werkelijke impact van deze accessoires op een snelwegrit. Een grondige test, drie scenario’s en één duidelijke conclusie: je vertrekt beter goed geïnformeerd.
Je mag je oldtimer nog zo goed verzorgen, toch blijft hij blootgesteld aan de risico’s van het verkeer. Door de schaarste aan onderdelen en de hoge werkingskosten rijst de vraag: is een omniumverzekering dan onmisbaar? Of is het een dure optie die je gerust kunt laten vallen, gezien het beperkte gebruik van zo’n wagen? We zetten alles op een rij.
Duizenden eigenaars in Europa kregen te horen dat ze hun plug-inhybride SUV niet meer mogen opladen. De reden: een mogelijk batterijprobleem dat tot brand kan leiden. De constructeur erkent het probleem en werkt aan een oplossing. Meer dan 5.000 Belgen zijn betrokken.
Veel auto’s die niet door de keuring geraken, krijgen een rode kaart voor slecht afgestelde of defecte koplampen. Bestuurders moeten een nieuwe afspraak maken nadat ze hun wagen hebben laten herstellen. Maar daar zou binnenkort verandering in kunnen komen: zo’n herstelling zou voortaan ter plaatse kunnen gebeuren. Althans, dat is het voorstel.