Mobiliteit

58 euro boete voor pendelaars in Dilbeek

De gemeente Dilbeek heeft beslist om het verkeer in haar woonstraten te beperken. Daartoe zal de overheid de toegang tot sommige wijken tijdens bepaalde tijdsloten verbieden. En ze laat de pendelaars betalen!

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 4 feb. 2022 | Leestijd: 4 min

Zoals vaak in België heerst er chaos. Alsof de regionale opsplitsing nog niet voldoende is, nemen de gemeenten nu ook hun eigen maatregelen om het verkeer in hun straten te regelen of te beperken. Zo voerde Schaarbeek onlangs een nieuw verkeersplan in met nieuw eenrichtingsverkeer en autofilters om zo de 100.000 dagelijkse pendelaars van de E19 en de E40 te blokkeren.

In Anderlecht werd een gelijkaardige aanpak gevolgd met als doel de woonstraten rustiger te maken en te bevrijden van het verkeer ten voordele van de leefbaarheid. Daarvoor wordt het verkeer omgeleid naar grote wegen die al overbelast zijn, maar ook door de aanpassing van de infrastructuur die minder ruimte voor de auto moet laten (vermindering van het aantal rijstroken, enz.).

Advertentie – lees hieronder verder

Een andere aanpak in Dilbeek

Ook de gemeente Dilbeek (gelegen in de Vlaamse Rand en grenzend aan Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Sint-Agatha-Berchem) heeft beslist om auto’s en vooral pendelaars die dagelijks in de hoofdstad komen werken aan te pakken. Maar met een iets andere techniek. Om het verkeer uit bepaalde woonwijken te weren, zal de gemeente immers een beroep doen op digitale technologieën zoals ANPR-camera’s die kentekens scannen, maar die blijkbaar hun doel voorbijschieten.

Daarmee verbiedt de overheid simpelweg de doorgang van auto’s in bepaalde wijken op bepaalde uren van de dag: van 6u30 tot 9u30 ‘s ochtends en van 15u30 tot 19u’s avonds.

Dit systeem wordt al vanaf 21 februari 2022 in gebruik genomen! De gemeente stelt dat er niet wordt opgetreden tegen auto’s op zich, maar “tegen auto’s op de verkeerde plek”. Deze maatregelen zullen uiteraard gevolgen hebben voor de pendelaars. Toch rijst de vraag of deze maatregel ook geen impact zal hebben op andere inwoners van de gemeente of de omgeving, maar ook op mensen die in privéwoningen zouden komen werken, zoals poetsvrouwen, enz. Of misschien ook voor de grootouders die in deze coronaperiode voor hun kleinkinderen komen zorgen.

Dilbeek : des amendes de 58 euros pour les navetteurs !

De sanctie zal in ieder geval fiks zijn: voertuigen (of kentekens) die niet bij de gemeente zijn aangegeven, krijgen per passage een boete van 58 euro! Concreet zullen deze ANPR-camera’s geïnstalleerd worden in de Berchemstraat, Thaborstraat en de Bergenstraat. Het gaat om assen in de wijk Kattebroek, niet ver van de begraafplaats van Berchem en het Park Scheutbos, die qua mobiliteit als zwarte vlekken worden beschouwd. De volledige lijst met straten vind je hier.

Bij nader inzien is deze maatregel van de gemeente Dilbeek waarschijnlijk een beetje extreem, omdat het duidelijk de bewegingsvrijheid van personen aantast. Dat men het transitverkeer wil terugdringen lijkt een goed idee, maar automobilisten op deze manier flikken is echt een vorm van autoritarisme uit een andere tijd. Dus verspreid dit artikel en vooral de link die nodig is om je kenteken mee te delen en boetes te vermijden

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon