Als de lente aanbreekt, ontwaakt de natuur en daar horen veel insecten bij. Ze gedijen voornamelijk in de zomer en zijn dan zowel overdag als ’s nachts in groten getale aanwezig. Niet alleen onderweg naar je vakantiebestemming maar ook bij een kort ommetje in de buurt vliegen ze zich te pletter tegen de voorruit en het koetswerk. Hoewel de meeste dode insecten gemakkelijk met water weg te spoelen zijn, moet je soms krachtiger middelen gebruiken om de laatste resten van de koetswerklak te verwijderen. Als je er niets aan doet, is het niet denkbeeldig dat de aangekorste resten permanent blijven hangen. Hierbij enkele tips.
Reinig het koeswerk
Start altijd met een grondige wasbeurt van je auto, het maakt niet uit of u dat in de automatische wasstraat, via een hogedrukreiniger of met een handwasbeurt doet. Het is de bedoeling om het grootste deel van de insecten te verwijderen. Dit is de ideale voorbereiding voor de volgende stap.
Reageer snel
Om te voorkomen dat de restanten permanent aankorsten, moet je zo snel mogelijk handelen. Meestal was je de wagen voor je op vakantie vertrekt, maar het is even zinvol om hem te wassen wanneer je op de bestemming bent aangekomen. Dat kan snel en efficiënt in een wasstraat gebeuren. Hoe eerder je dit doet, hoe minder moeite je achteraf zal hebben om de auto weer perfect schoon te krijgen.
Advertentie – lees hieronder verder
In de meeste autowasstraten zijn tegenwoordig producten tegen insecten beschikbaar. Mogelijk is het resultaat niet perfect, maar je kan dit product ook kopen en in je voertuig bewaren. Je brengt het aan met een doekje en een beetje warm water en het resultaat is meestal prima. Bovendien ben je er zo zeker van dat de insectresten geen hardnekkige korst zullen vormen.
De “scrub” kit
Er zijn ook “scrub” setjes verkrijgbaar in de handel. Hier gaat het om een middel waarmee insecten kunnen worden verwijderd die in de vernislaag zijn ingeslagen. Dergelijke resten blijven immers hangen na het wassen, zelfs met insectenverwijderaar. Met behulp van een clay bar (klei) en het bijbehorende oplosmiddel kunnen de laatste resten moeiteloos worden verwijderd. Pas bij voorkeur dezelfde methode toe als met polish en maak kleine cirkelvormige bewegingen.
Krassen verwijderen
In sommige gevallen is zelfs een diepe scrub niet voldoende, zeker wanneer de vernislaag werd beschadigd. Dit gebeurt vaker bij auto’s die lange tijd niet werden schoongemaakt. Hier kan enkel nog een “krasverwijderaar” soelaas bieden. Dit is een polymeerpasta waarmee je krassen, die door insecten of steenslag werden veroorzaakt, kan opvullen. Je zal bovendien stevig moeten wrijven tot alle krassen volledig verdwenen zijn.
Anticipeer door het koetswerk te beschermen
Zoals je ziet, is het onderhoud het koetswerk en het verwijderen van insecten vaak een intensieve en lastige klus. Het spreekt voor zich dat je al deze stappen liever niet te vaak wil herhalen. Dat kan, indien je anticipeert en de ideale oplossing is het aanbrengen van een licht vettig polijstproduct om te voorkomen dat insectresten zich vasthechten op de lak. Deze wax beschermt de lak.
Het kan gaan om een laag polish die je manueel aanbrengt door te wrijven of het kan ook rechtstreeks aan de reinigingszeep worden toegevoegd (zoals vaak het geval is bij automatische systemen). Dit heeft als bijkomend voordeel dat het koetswerk wordt beschermd tegen opspattend vuil zoals teer.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be