Startkabels correct gebruiken: zo moet het

Startkabels zijn handig als je batterij plat is, maar vereisen wel enkele voorzorgsmaatregelen. Hier vind je enkele interessante tips over hoe je startkabels moet gebruiken.

Gepubliceerd op 7 juni 2021
Leestijd : 2 min

Deel

Startkabels correct gebruiken: zo moet het

Als je besluit startkabels te kopen, aarzel dan niet om de voorkeur te geven aan materiaal van goede kwaliteit, met een diameter van 25 of 50 mm², van voldoende lengte (minimaal 3 m) en met klemmen die een groot contactoppervlak bieden.

Hoe ga je te werk?

Parkeer de auto met de werkende batterij voor de wagen die gestart moet worden en schakel het contact uit. Identificeer de + en – tekens. Sluit een rode klem aan op de positieve pool van de lege batterij en de andere rode klem op de positieve pool van de opgeladen batterij. Sluit vervolgens de zwarte klem aan op de minpool van de werkende accu. Zorg er vervolgens voor dat je de tweede zwarte klem aan een element van de motor van de andere auto knijpt om een ‘massa’ te maken.

Starten

starting-car

Advertentie – lees hieronder verder

Je moet eerst de auto met de opgeladen batterij starten en dan pas de tweede. Uiteindelijk moet je de zwarte klem loskoppelen van deze laatste voordat je het andere uiteinde weer verwijdert.

Belangrijk: let erop dat grote verbruikers altijd ingeschakeld zijn vóór het afkoppelen van de startkabels, en dit zowel bij de start- als bij de ‘lege accu’-wagen, specifiek om spanningspieken te vermijden die bij de moderne wagens grote gevolgen kunnen hebben. Er kunnen namelijk modules sneuvelen door zo’n spanningspiek, wat bijgevolg kan resulteren in grote kosten.

Meer in detail…

Onder grote verbruikers verstaan we zaken zoals de achterruit- en voorruitverwarming, ruitenwissers, aanjager, zetelverwarming… Deze gaan de overspanning die niet door de lege accu verwerkt kan worden opslokken zodat er geen gevaarlijke piek ontstaat. Het is zo dat een ontladen batterij weinig stroom kan opnemen.

Als de motor de alternator aandrijft, zal deze stroom leveren aan de ontladen en de startbatterij, en bij het afkoppelen van de startbatterij ontstaat een stroomoverschot daar deze niet in de ontladen batterij kan worden opgenomen. Die stroom komt vervolgens in het boordnet terecht, met de hierboven aangehaalde overspanning van de (in de eerste plaats) modules, die dat niet kunnen verdragen en daarom stukgaan.

Denk er ook aan om de motor van de auto die een batterijprobleem had verder te laten draaien nadat het opladen werd gestopt. Als er geen reden is waarom je batterij was ontladen, aarzel dan niet om ze door een specialist te laten controleren. De levensduur van een batterij wordt geschat op 4 tot 5 jaar.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Maxime Hérion Journalist

Deel

Gocar marketplace
51.758 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.758 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.