“Ik denk dat over tien jaar de meerderheid van het ontwerp misschien door AI zal worden overgenomen en dat ontwerpers overbodig zullen worden", vertelde Gorden Wagener in een interview met de Amerikaanse TV-zender ABC News. "Mijn opvolger zal een machine zijn, en die zal aanzienlijk goedkoper zijn dan mijn salaris", zo deelde de Duitser half grappend mee.
Een straffe uitspraak van de hoofdontwerper van Mercedes, die in het verleden al wel vaker de schijnwerpers op zichzelf zette met dergelijke straffe quotes. Meent hij het?

99 procent nutteloos
Ook vandaag al maakt de Stuttgartse autobouwer gebruik van kunstmatige intelligentie bij het ontwerpen van nieuwe modellen. "Ongeveer 99 procent van de AI-ontwerpen zijn nutteloos. Het voordeel is echter dat je grote hoeveelheden ontwerpen kan genereren. Het probleem is dan weer om in deze massa de goede van de slechte te scheiden van deze massa. Maar we leren voortdurend bij, en de technologie verbetert elke dag.”
Advertentie – lees hieronder verder
Net als in elke sector experimenteren ook auto-ontwerpers naar hartenlust met artificiële intelligentie. Onder andere bij het analyseren van bepaalde patronen in bestaande ontwerpen, kan AI een turbo zetten op het proces. Ook voor het uitwerken van de aerodynamica, een klus die heel veel tijd en mankracht kost, kan de enorme rekenkracht van de huidige generatie kunstmatige intelligentie een enorme hulp zijn.
Bij elektrische auto’s is de luchtweerstand belangrijker dan ooit, omdat deze op de snelweg een rechtstreekse invloed heeft op het rijbereik. Een gestroomlijndere auto kan met enkele kilowattuur minder eenzelfde autonomie behalen als een minder gestroomlijnde auto.
Ontwerpstudio’s van grote autobouwers hebben vandaag honderden mensen in dienst om te werken rond al deze parameters. Behalve de hoofdontwerper en een ploeg van creatievelingen, werkt het grootste deel van een studio aan eerder technische aspecten, zoals materiaalkeuze of het productieklaar maken van ontwerpen.

Brainstormen
Bij het creatieve aspect kan AI helpen door ideeën te genereren. Twee jaar terug al onthulde Audi bijvoorbeeld dat het een artificieel intelligente beeldgenerator gebruikt bij het ontwerpen van velgen. Diens taak is vooral om massaal ideeën te spuien, waarbij de ontwerpers uit die brainstorm dan de bruikbare filteren om eventueel mee aan de slag te gaan.
Toyota communiceerde ook al over het gebruik van AI in de ontwerpstudio. Bij de Japanse autobouwer dienst deze om schetsen en parameters beter te integreren in het volledige proces, om op die manier tijd te winnen en fouten te vermijden.
“Generatieve AI-tools dienen vaak om ontwerpers te inspireren, maar kunnen niet omgaan met de complexe technische en veiligheidsoverwegingen die in het ontwerp van een auto zitten”, vertelde de verantwoordelijke daarover. “Deze techniek combineert de traditionele technische kracht van Toyota met de modernste mogelijkheden van moderne generatieve AI.” Het laat de ontwerper te om met behulp van een eenvoudige geschreven opdracht (‘prompt’) de computer snel een reeks aanpassingen te laten doen, of zelfs volledig nieuwe ontwerpen te genereren.
Efficiëntie verhogen
Een volledige auto ontwerpen met behulp van AI? Het is nu al tot op zekere hoogte mogelijk.
Computerfabrikant IBM demonstreerde het al, door samen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-printen een prototype van een zelfrijdende shuttle te ontwerpen, die vervolgens ook gebouwd werd. Er was nog wel een menselijke hand bij betrokken, maar het gros van het werk gebeurde door de computer.
Of Gorden Wagener, al sinds 2008 hoofdontwerper bij Mercedes, evenwel gelijk krijgt en op termijn vervangen gaat worden door een AI-model, is niet voor te stellen. Maar zoals in zovele sectoren zal het ongetwijfeld de efficiëntie verhogen, en dus mogelijk ook banen kosten. De extra dosis ideeën zal dan hopelijk toch dienen om de kwaliteit verhogen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be