Verkeersveiligheid

Belgen ontsnappen massaal aan alcoholcontroles

Volgens een onderzoek van VIAS doen automobilisten die een glas te veel ophebben alsmaar meer moeite om aan alcoholcontroles te kunnen ontsnappen. Het instituut wijst vooral naar op de overvloed aan communicatiemiddelen waarover bestuurders vandaag de dag over beschikken. 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 25/10/2022 | Leestijd: 3 min

Dat de risico’s van rijden onder invloed niet te onderschatten zijn, weet het kleinste kind. Desondanks kunnen sommige chauffeurs het niet laten om geïntoxiceerd de weg op te gaan, met alle mogelijke gevolgen van dien. Of er voldoende controles zijn? Zeker is alvast dat veel mensen de dans ontspringen.

De afgelopen drie jaar werd amper 36% van de bestuurders in België effectief gecontroleerd. Een (klein) lichtpuntje: dat percentage ligt 3% hoger dan in 2018. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het in Vlaanderen niet veel beter gesteld dan in Wallonië of Brussel (respectievelijk 36, 35 en 33% gecontroleerden). Er is wat dat betreft dus wel een evenwicht.

Advertentie – lees hieronder verder

VIAS wijst erop dat het risico om gecontroleerd te worden, toeneemt: elke bestuurder zou in een periode van drie jaar minstens één maal gecontroleerd moeten worden. Dat doel is nog niet bereikt, want uit de enquête blijkt dat maar 66% van de respondenten heeft moeten blazen (tegenover 60% in 2018). Dat zijn dus de cijfers van de steekproef die niet noodzakelijk representatief is voor het werkelijke cijfer (voor de volledige autorijdende bevolking, zie boven).

Brusselaars proberen het meest te ‘ontsnappen’

Les conducteurs utilisent tous les moyens pour se soustraire aux contrôles policiers

Het alsmaar toenemende aantal middelen (sociale netwerken, betalende systemen zoals Coyote, apps zoals Waze enzovoort) stellen veel bestuurders in staat om alcohol- en andere controles als het ware op te sporen en hierdoor te ontwijken. Vooral in Brussel geeft men toe daar geregeld gebruik van te maken (21%, tegenover 16% in Wallonië en amper 7% in Vlaanderen).

Les conducteurs utilisent tous les moyens pour se soustraire aux contrôles policiers

Uit het onderzoek wordt ook geconcludeerd dat men zich in het zuiden van het land het meest inlaat met drinken en rijden. Maar liefst 41% van de Walen geeft toe nu en dan te zondigen, tegenover ‘slechts’ 25,9% van de Vlamingen (met een Belgisch gemiddelde van 32%). Veel meer Walen dan Vlamingen zouden zogezegd ook minder bestand zijn tegen de verleidingen van alcoholconsumpties op feestjes of op café (42 tegenover 24,3%).

Nog wat andere cijfers: 48% van de ondervraagden beweert kennissen die te veel gedronken hebben een lift aan te bieden en 33% zou een dronken vriend(in) ervan weerhouden om achter het stuur te kruipen. 13% zou dan weer de keuze laten aan zo’n, terwijl 3% helemaal niets zou zeggen of doen…

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie