Verkeersagressie lijkt steeds meer toe te nemen, vooral in België. Uit een enquête van het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid blijkt dat maar liefst 79% van de Waalse bestuurders het verkeer op de openbare weg als problematisch ervaart. In Vlaanderen is de situatie niet veel beter (zie hieronder). Zorgwekkender nog: vier op de tien bestuurders vinden dat verkeersagressie de laatste tijd alleen maar toeneemt.
Het aantal automobilisten dat zegt slachtoffer te zijn geweest van agressie op de weg, stijgt volgens het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid tot 80% – drie procentpunten hoger dan vorig jaar. Vier op de tien bestuurders kregen obscene gebaren naar hun hoofd, één op de acht werd zelfs uitgedaagd tot een gevecht. Nog verontrustender: één op de vijftien werd fysiek mishandeld. Om de cijfers in perspectief te plaatsen: in 2024 was dit nog “slechts” één op twintig.
Waar komt het vandaan?
Bestuurders erkennen ook hun eigen gedrag. 53% geeft toe zich de afgelopen maand agressief te hebben gedragen, een stijging ten opzichte van 47% in 2024. De meest genoemde redenen? Irritatie (55%), stress (45%) en fysieke of mentale vermoeidheid (20%).

Advertentie – lees hieronder verder
Daardoor neemt ook de verplaatsingsangst omwille van agressie onder automobilisten toe. 17% vreest nu om te reizen, een stijging van 15% ten opzichte van 2024. Nog opvallender: 6% heeft zelfs al bewust voor een alternatief gekozen om de auto te vermijden omwille van de angst. Ongelooflijk! Noteer ook dat vooral vrouwen en fietsers het grootste risico lopen om onderweg slachtoffer te worden.
De vijf vervelende gedragingen ...
Wat triggert dit agressieve rijgedrag? De stress van het dagelijks leven verklaart niet alles. Volgens de enquête zijn er bepaalde gedragingen die automobilisten het meest irriteren. Het zijn er vijf: parkeren buiten de toegestane zones (81%), niet invoegen na een inhaalmanoeuvre op de snelweg (80%), geen richtingaanwijzer gebruiken op de snelweg (79%), aanhoudend op het middenvak rijden (76%), en geen richtingaanwijzer gebruiken op rotondes (72%). Deze overtredingen kunnen boetes opleveren van 58 euro tot 116 euro, afhankelijk van geval tot geval. Maar zoals bekend, worden ze zelden kwijtgescholden.

Vlaanderen blijft niet achter
De rijgewoonten in Wallonië zijn ook in Vlaanderen terug te vinden, zij het in mindere mate. Een enquête van de Stichting Vinci (2019) plaatste België zelfs bij de slechtste landen van Europa, samen met Italië en Griekenland. In Vlaanderen gaf 48% van de bestuurders aan slachtoffer te zijn geweest van agressie achter het stuur – lager dan in Brussel (72%), maar nog steeds aanzienlijk. VIAS van zijn kant voerde ook een studie door. Deze toonde aan dat 7% van de Belgische bestuurders het afgelopen jaar werd aangevallen, tegenover niet meer dan 2% in Vlaanderen. Maar laten we wel wezen: zelfs 2% is nog altijd te veel.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be