Belastingen

Wallonië: de fiscus maakt jacht op onbetaalde autobelastingen

In Wallonië heeft de fiscus beslist om de schroef aan te draaien. Automobilisten die geen BIV of verkeersbelasting betalen, worden tijdens een wegcontrole verzocht om te betalen, zo niet wordt hun auto in beslag genomen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27 feb. 2023 | Leestijd: 4 min

Omdat het aantal auto’s op de weg blijft toenemen, verdienen de regio’s steeds meer geld aan de autobelasting. Volgens de cijfers in Sud Presse ontving Wallonië in 2022 729,2 miljoen euro, een bedrag dat voortdurend stijgt aangezien in 2021 de inkomsten 725,5 miljoen euro en in 2020 698,2 miljoen euro bedroegen. 

Toch wordt verwacht dat de autobelasting nog meer zal opleveren, omdat er nog steeds veel bestuurders zijn die hun taks niet betalen. Zo hebben de agenten van de controlebrigades in 2022 5.400 PV’s opgesteld voor inbreuken op de verkeersbelasting. En daarnaast mist het Gewest nog heel wat inkomsten, zoals bedrijfswagens die in het buitenland zijn geregistreerd, maar door Belgische chauffeurs worden gebruikt. Wel lijkt deze laatste praktijk beperkter te zijn in vergelijking met een paar jaar geleden, met de befaamde Luxemburgse platen. 

Advertentie – lees hieronder verder

Auto kan in beslag worden genomen

In de afgelopen jaren heeft de FOD Fiscaliteit echter een daling van het aantal PV’s voor deze inbreuken vastgesteld. Van 6.332 in 2020 daalden ze naar 6.296 in 2021 en vervolgens naar 5.400 in 2022. Betekent dit dat er minder controles waren of dat de overtreders makkelijker ontsnappen? Helemaal niet, want de techniek van de agenten van de controlebrigades (opgericht in 2015) is eigenlijk onfeilbaar: hun voertuigen zijn uitgerust met ANPR-camera’s die de kentekens scannen en dus in real time de slechte betalers identificeren. 

ring_charleroi-1

In 2022 wisten deze agenten maar liefst 3 miljoen euro terug te vorderen, waarvan 537.000 euro voor de opgelegde boetes. In dit verband moet eraan worden herinnerd dat de forfaitaire boete 50 euro bedraagt en dat er een tweede is voor wie zijn oude nummerplaat gebruikt om belasting te ontduiken (BIV in dit geval). In ieder geval moet de boete ter plaatse betaald worden en niet later zodra je thuiskomt. Wie niet kan betalen, riskeert dat zijn voertuig meteen in beslag genomen wordt. 

Oneerlijk?

Als deze toestand niet te stoppen is, vraag we ons af in hoeverre het niet te hard is tegenover overtreders en vooral voor mensen die zich in een precaire situatie bevinden. Het is niet mogelijk om met de agenten te onderhandelen, maar er kan wel een om afbetalingsplan gevraagd worden om de openstaande schulden te spreiden. Zo komen deze mensen niet op de zwarte lijst te staan. 

Laten we niet vergeten dat deze diensten, die regelmatig op onze snelwegen te zien zijn, ook verantwoordelijk zijn voor de inning van de kilometerheffing op vrachtwagens. En ook hier is hun werk lucratief voor de overheidsfinanciën, want in 2022 is op deze manier 3,5 miljoen euro geïnd. Voor vrachtwagens zijn de boetes bijzonder hoog: ze schommelen tussen 100 en 1.000 euro, afhankelijk van het overgewicht, een foutieve euronorm of het ontbreken of loskoppelen van de blackbox. Goed om weten…

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie