Recent verscheen de Skoda Elroq als tweede volledig elektrische model van het merk. Met een lengte van 4,49 m is hij 17 cm korter dan de Enyaq waarop hij grotendeels geïnspireerd is. Toch wilden de ontwerpers van het Tsjechische merk meer dan gewoon een kleinere kopie van hun eerste elektrische SUV. Daarom introduceerden ze meteen een nieuwe designtaal. Concreet zie je dat aan het Tech Deck-front, waar de klassieke grille plaats maakt voor een glanzend zwart paneel met matrixkoplampen, elk opgebouwd uit vier led-strepen.
De aerodynamica van deze 4,48 m lange SUV werd bijzonder zorgvuldig aangepakt. Hij behaalt een uitstekende Cx van 0,26 dankzij snufjes zoals een actieve koelluchtklep achter de voorbumper. Die opent automatisch als de batterij gekoeld moet worden, en sluit zich om de luchtweerstand te beperken wanneer dat niet nodig is, net zoals de luchtgordijnen vooraan. Ook de aluminium velgen van 19 tot 21 duim zijn ontworpen voor een betere efficiëntie.

Bekend gezicht
Het interieur van de Skoda Elroq is strak en functioneel. Komt het dashboard je bekend voor? Dat is normaal: het werd vrijwel volledig overgenomen van de Enyaq. Skoda legt de nadruk op eenvoud en kwaliteitsvolle materialen, wat een aangename en gastvrije sfeer creëert. Het dashboard wordt gedomineerd door een groot aanraakscherm van 13 duim, dat alle functies centraliseert, van navigatie tot infotainment en klimaatregeling. De Elroq is ook uitgerust met de Digital Cockpit, het digitale instrumentenpaneel dat je kent uit andere modellen van de Volkswagen-groep.
Advertentie – lees hieronder verder
De zetels bieden uitstekende steun en zijn tegelijk comfortabel. Ook achterin is de ruimte royaal: drie volwassenen kunnen er vlot plaatsnemen. De koffer, met een volume van 470 tot 1.580 liter, is ruim genoeg voor een klein gezin. De gebruikte materialen in het interieur zijn van goede kwaliteit, met oog voor detail. Denk aan gerecycleerde stoffen en slimme opbergoplossingen zoals netjes en vakken onder de vloer. Een frunk is er echter niet.

Meerdere aandrijflijnen
De Elroq staat op het elektrische MEB-platform en is beschikbaar met een mooi aanbod aan motorisaties. De basisversie, de Elroq 50, heeft een netto batterijcapaciteit van 52 kWh en een motor van 125 kW met 310 Nm. Die komt tot een rijbereik van 370 km. De Elroq 60 krijgt een grotere batterij van 59 kWh netto, een krachtigere motor van 150 kW (ook 310 Nm). Hij haalt meer dan 400 km. Beide versies zijn achterwielaangedreven en elektronisch begrensd op 160 km/u.
Met achterwielaandrijving is de Elroq 85, met een netto batterij van 77 kWh, goed voor 210 kW en 545 Nm. Die biedt het grootste rijbereik in het gamma: 560 km volgens de WLTP-cyclus. De Elroq 85x voegt daar een tweede motor aan de voorzijde aan toe, waardoor hij beschikt over vierwielaandrijving.
De Elroq 85 en 85x hebben een batterij van 82 kWh (bruto) en kunnen snelladen tot 175 kW. Zo laad je van 10 naar 80% in 28 minuten aan een gelijkstroom-snellader. De Elroq 50 en 60 kunnen respectievelijk tot 145 en 165 kW aan, en doen datzelfde laadproces in ongeveer 25 minuten. Bij wisselstroomladen is het maximale vermogen 11 kW.Goed compromis
We kregen de kans om te rijden met de Elroq 85, de krachtigste versie met tweewielaandrijving. Die biedt een prima compromis tussen dynamiek en comfort en voelt in alle omstandigheden aangenaam aan. Het verbruik blijft bovendien redelijk, met een gemiddelde tussen 18 en 19 kWh/100 km en een realistisch rijbereik van zo’n 450 km.
Ook qua geluidsisolatie verdient Skoda lof: daar is duidelijk niet op bespaard. Dat geldt trouwens ook voor de uitrusting. Onze testwagen in de luxueuze Corporate-afwerking was bijzonder compleet uitgerust, met rijhulpsystemen zoals Adaptive Lane Assist, een slimme cruisecontrol die zich aanpast aan kaartgegevens, Traffic Jam Assist, Emergency Assist en Side Assist. Verder zijn er verkeersbordherkenning, Front Assist met voetgangersdetectie en Crew Protect Assist, dat bij een dreigende botsing de zijruiten sluit en de gordels aanspant.
Wat het rijplezier betreft, is de instelbare regeneratieve remfunctie in drie niveaus een troef. Kies je voor de B-stand, dan krijg je bovendien extra motorremkracht bij afdalingen. En dankzij zijn draaicirkel van minder dan 10 meter draait de Elroq op een zakdoek.

Conclusie
Met de Elroq biedt Skoda een uitstekend compromis: een vlot rijdende, goed uitgeruste SUV van bescheiden formaat, tegen een correcte instapprijs van 36.490 euro. Onze testwagen kostte 48.390 euro zonder opties, maar de prijs kan snel oplopen.

De Skoda Elroq 85 (2025) in cijfers
Motor: 1 elektromotor, 286 pk en 585 Nm, lithium-ionbatterij
Aandrijving: voorwielen
Versnellingsbak: reductietandwiel
L/b/h (mm): 4.488/1.884/1.625
Leeggewicht (kg): 2.119
Koffervolume (l): 470 tot 1.580
Batterij (kWh): 82
0 tot 100 km/u (sec): 6,6
Topsnelheid (km/u): 180 km/u
Rijbereik (WLTP, km): 579
Verbruik (WLTP, kWh/100 km): 15,2 tot 16,4
CO₂: 0 g/km
Prijs: 48.390 euro
BIV: Vlaanderen: 0 euro, Wallonië en Brussel: 61,50 euro
Verkeersbelasting: Vlaanderen: 0 euro, Wallonië en Brussel: 100,98 euro
- Ideaal formaat
- Degelijk rijbereik
- Aangenaam rijgedrag
- Kleine draaicirkel
- Geen ‘one pedal’-rijmodus
- Vrij zwaar
- Geen V2L-functie
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be