Hoge energieprijzen, meer inkomsten voor de Staat?

De energieprijzen zijn nu al een jaar op recordniveau. Steeds meer Belgen wijzen met de vinger naar de overheid, met als argument dat hoe hoger de prijzen zijn, hoe meer de staatskas wordt gevuld. Maar is dat wel zo?

Gepubliceerd op 19 oktober 2022
Leestijd : 4 min

Deel

Hoge energieprijzen, meer inkomsten voor de Staat?

Dat de energieprijzen geëxplodeerd zijn, is al lang geen nieuws meer. De druk op Belgische gezinnen en bedrijven wordt steeds zwaarder, want velen onder hen hebben moeite om hun rekeningen en voorschotten te betalen, alsook om voldoende centen over te houden om te tanken.

De Belgische overheid heeft gereageerd door maatregelen te nemen teneinde die druk te verlichten. Zo werd de BTW op gas en elektriciteit verlaagd tot 6%, wordt er forfaitaire financiële steun verleend voor stroom en stookolie en binnenkort ook voor gas. Voor wat tankstations betreft, werd geopteerd voor een forfaitaire verlaging van de accijnzen (17,5 cent).

Voor een groot deel van de bevolking zijn deze beslissingen echter ontoereikend. De groep die de Belgische staat ervan beticht ‘slapend rijk’ te worden met hoge heffingen, wordt dan ook alsmaar groter. “Men geeft wat aan de ene kant en neemt het langs de andere kant weer terug”, klinkt het geregeld. “Hogere energie- en brandstofprijzen betekenen meer belastingen om de kas te vullen”. Bovendien is de BTW op brandstoffen, niet te verwarren met accijnzen, gelijk gebleven (21%). Kortom, een liter benzine of diesel zou nu meer opbrengen dan voor de crisis. Maar klopt die stelling ook?

petrolbe

De zaken zijn iets ingewikkelder dan de meeste mensen denken. De prijsvorming van brandstof bestaat immers niet alleen bestaat uit de olieprijs op de markt en de taksen die daarop worden geheven. Men moet ook rekening houden met het tarief dat geldt op het moment dat het goedje de raffinaderij  verlaat, alsook met marges en distributiekosten, de Apetra-bijdrage (die zorgt voor een voldoende minimumvoorraad aardolieproducten), de accijnzen en de 21% BTW die voor elk van de net aangehaalde componenten gelden.

Advertentie – lees hieronder verder

Verrassing: de staat verdient… minder

bepetrol

Uit een berekening van La Dernière Heure blijkt dat de staat momenteel in zijn totaliteit 0,86 euro aan belastingen op een liter diesel int: 0,4555 euro aan accijnzen, 0,0161 euro aan Apetra en 0,389 euro aan BTW. Dit bedrag ligt 5 eurocent lager dan een jaar geleden. En ook een liter benzine 98 zou minder opbrengen, namelijk 0,89 euro (0,5092 aan accijnzen, 0,0146 aan Apetra en 0,3711 aan BTW), wat neerkomt op 2 eurocent minder inkomsten dan in december 2021. Kortom: beweren dat de overheid meer dan voorheen aan haar tankende bevolking verdient, is niet correct. Maar laat ons er toch maar meteen bijzeggen dat het belastingaandeel op een liter brandstof in België tot de hoogste ter wereld blijft behoren.

En wat met gas en elektriciteit?

Dat is een ander verhaal, althans als we de berekeningen van de oppositiepartij PVDA mogen geloven. Diens studiedienst heeft de berekeningsmethode van het Rekenhof gebruikt om de impact van de BTW-verlaging op gas en elektriciteit op de inkomsten te meten en constateert dat die maatregel Vadertje Staat er niet armer op maakt, integendeel.

be_petrol

Volgens de PVDA zou de 6% BTW op elektriciteit en gas meer dan een miljard euro opbrengen voor de federale overheid, of ruwweg 90 miljoen euro meer dan in 2020 (toen de BTW 21% bedroeg, maar toen de prijzen van koolwaterstoffen ook een pak lager waren). Deze inkomsten zijn echter minder groot dan in 2021 (1,22 miljard euro), wat kan worden verklaard door de timing van de stijging van de prijzen van fossiele brandstoffen en de handhaving van een BTW-tarief van 21%.

Wat brengt de toekomst?

Dat valt nog te bezien. Volgens onze beleidsmakers zal de 6% BTW tot maart 2023 van kracht blijven, wat dus wil zeggen dat de kans niet onbestaande is dat dit percentage nadien weer zal stijgen. Stel dat er effectief weer wordt overgeschakeld op 21% BTW, dan zullen de inkomsten vanzelfsprekend fors de hoogte ingaan (volgens schattingen tot zo’n 2,3 miljard euro, of toch als de koolwaterstofprijzen dezelfde prijsontwikkeling blijven volgen). Of de bevolking een dergelijke beslissing zal pikken, is natuurlijk de vraag…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.