Het is een feit dat de rijomstandigheden in de winter gevaarlijker zijn. In deze tijd van het jaar gebeuren meer ongevallen. Volgens het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid, geïnterviewd door Sud Presse, gebeurden er tussen 2018 en 2022 maar liefst 150 ongevallen door sneeuw (minder vaak) en ijs (vaker). En deze ongevallen zijn niet zonder gevolgen, want naast de materiële schade vallen er gemiddeld 188 gewonden en 2 doden per jaar. Voor heel België liggen de cijfers zeker dubbel zo hoog.
De ongevalfrequentie ligt in de winter veel hoger dan in andere periodes van het jaar. Meer dan 90 procent gebeurt tussen november en maart, met een piek in januari en februari (respectievelijk 31 procent en 29 procent van het totaal).
Het probleem: ijzel
Sneeuw veroorzaakt uiteraard ongevallen, maar dit is nog meer het geval met ijzel, dat vaak moeilijk te detecteren is. Het gripverlies is moeilijk te controleren omdat het vaak heel plots gebeurt, wat resulteert in een heftige gewichtsverplaatsing. Het is goed om te onthouden dat ijzel vaak voorkomt op de op- en afritten van snelwegen, maar ook op bruggen (omdat de koude lucht eronderdoor stroomt). Het komt ook vaker voor in bochten.
Advertentie – lees hieronder verder
Zoals wel vaker is het verstandig om te anticiperen op de situatie en rekening te houden met grotere veiligheidsafstanden, maar ook om voorzichtiger zijn met vertragen en remmen, omdat er minder grip is of in extreme gevallen zelfs helemaal geen. Terwijl een besneeuwde weg vier keer minder grip biedt, is dat bij ijzel acht keer minder.
Het is raadzaam om soepel en voorzichtig te rijden, al geldt dat over het algemeen ook om de banden en andere onderdelen van de auto te sparen. Met een handgeschakelde versnellingsbak of een automaat met manuele modus kun je de motorrem te gebruiken, die helpt om de auto af te remmen zonder de wielen te blokkeren. En als de auto slipt? Kijk dan altijd waar je naartoe wilt en nooit waar je terecht kunt komen. Natuurlijk zijn winter- of vierseizoensbanden ook een goede manier om je veiliger te verplaatsen in de winter. Ze zijn doeltreffend (zelfs in droge omstandigheden) zodra de temperatuur onder de 7°C zakt.
Boetes
Vergeet niet dat rijden in winterse omstandigheden ook kan leiden tot boetes. Dit is bijvoorbeeld het geval als de ruiten niet goed ontdooid zijn. Wat deze tweedegraadsovertreding kost? 116 euro. Idem als je nummerplaat niet zichtbaar is door sneeuw of vorst. En als de koplampen onvoldoende sneeuwvrij zijn gemaakt, is dit een eerstegraadsovertreding van 58 euro.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be