Boetes

Einde van tolerantiemarge ook voor mobiele flitsers

De strop rond de automobilist wordt nog strakker: na het einde van de tolerantiemarge voor alle flitspalen op snelwegen in de zomer van 2022 en die voor flitspalen op gewestwegen vanaf 1 januari 2024, is het nu de beurt aan alle mobiele flitscamera’s om de tolerantiemarge te schrappen. Is dit bedoeld om de staatskas te spijzen?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 20 nov. 2023 | Leestijd: 3 min

Er is geen twijfel mogelijk, automobilisten zullen nog strenger gecontroleerd worden. De politie is al maanden bezig met haar arsenaal van hulpmiddelen uit te breiden om de controles op automobilisten te verbeteren. Het gaat om allerlei soorten flitstoestellen (trajectcontroles, Lidars van de nieuwste generatie, ANPR-camera’s enzovoort). Daarnaast is er nieuw materiaal om drugs- en alcoholgebruik beter op te sporen.

Recent raakte bekend dat de tolerantie voor flitstoestellen daalt. Dit is nu al het geval op alle autosnelwegen van het land voor vaste flitspalen en trajectcontroles, en vanaf 2024 ook voor alle flitscamera’s op gewestwegen, zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië. In de praktijk kan de tolerantiemarge variëren naargelang het toestel en de politiezone. Een flitspaal op de snelweg zou bijvoorbeeld pas werken vanaf 135 of 140 km/u. Dit is niet langer het geval en de radars worden nu geactiveerd vanaf 129 km/u: de toegestane snelheid plus de technische foutenmarge, die nog altijd 6 procent bedraagt. Verkeersinstituut VIAS stelt zelfs voor om die te verlagen tot 3 procent.

Advertentie – lees hieronder verder

Het einde voor mobiele toestellen

En er komt nog meer, want uit interne e-mails van FOD Justitie blijkt dat de autoriteiten nog een stap verder gaan in hun aanpak. Vanaf nu wordt de tolerantiemarge voor mobiele flitsers afgeschaft. Volgens onze collega’s van Het Laatste Nieuws maakt de FOD geen geheim van deze verandering: “Dankzij het extra geld dat werd vrijgemaakt tijdens de recentste begrotingsonderhandelingen in oktober, kunnen we vanaf 2024 onmiddellijk van start gaan met het actieplan verkeersveiligheid. Deel van het actieplan omvat het afschaffen van tolerantiemarges en quota van mobiele camera’s op autosnelwegen.”

Het doel is om meer inkomsten voor de staat te genereren door meer boetes te geven, zo bevestigt de woordvoerder van de FOD: “We proberen meer boetes te innen en te werken om de pakkans te verhogen. Omdat we meer personeel zullen hebben, kunnen we deze extra werklast aan.” Een gewaarschuwd man is er twee waard. Terwijl het grootste deel van de inkomsten uit boetes naar het verkeersveiligheidsfonds gaat, belandt de rest in de schatkist, die in 2022 maar liefst 543 miljoen euro opstreek.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon