Boetes

Record: automobilist geflitst aan 388 km/u in Vlaanderen

In Vlaanderen (en België) werd een opvallend record gebroken. Een flitstoestel langs een autostrade registreerde immers de duizelingwekkende snelheid van 388 km/u. Dit is dan nog eens de gecorrigeerde snelheid, wat betekent dat de échte snelheid bijna 413 km/u moet zijn geweest…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 1 jul. 2023 | Leestijd: 4 min

Het voorval werd gemeld door La Dernière Heure en de recordovertreding dateert van 2022. Het document dat de Franstalige journalisten konden inkijken, zou geen twijfel over het waarheidsgehalte van de overtreding laten bestaan, al verklaarde een woordvoerster van de federale politie achteraf aan HLN dat er waarschijnlijk toch ergens een technische fout is opgetreden. Vreemd.

Zeker is echter dat er effectief een zeer forse snelheidsovertreding heeft plaatsgevonden. De politie blijft evenwel discreet over de identiteit van de betrokken persoon en over de plaats der feiten.

Advertentie – lees hieronder verder

Gecorrigeerde snelheid

Zoals hierboven aangehaald, was 388 km/u de gecorrigeerde snelheid. Wetende dat een correctie van 6% wordt toegepast, komen we uit op een reële snelheid van 412,67 km/u. Dat is sneller dan een Formule 1-auto, waarvoor het record op 397,81 km/u staat (gehaald door de Zuid-Afrikaanse piloot Alan van der Merwe op de Bonneville Salt Flats, in een Honda F1).

In ieder geval maakt de gemeten snelheid de lijst van mogelijke automodellen bijzonder klein. Het gaat sowieso om een supercar, genre Bugatti Chiron.

bugatti

Harde cijfers

Met 412 km/u op de teller rijd je ongeveer 114 meter per seconde. Aan die snelheid heeft een wagen met normale remmen zo’n 1,6 kilometer nodig om tot stilstand te kunnen komen. Nu, we weten al dat het onmogelijk een doordeweekse auto kon zijn, maar een Bugatti Chiron of een Koenigsegg Agera hebben met hun bijzonder krachtige bijters toch ook nog altijd 500 meter vandoen om te kunnen stoppen.

‘Betaalbare’ boete

Over de boete kunnen we kort zijn: die lijkt erg klein in verhouding tot de overtreding. 4.000 euro is namelijk geen bedrag waar iemand die stinkend rijk is van begint te zweten. Iets vervelender voor die persoon is dat de rechtbank een intrekking van het rijbewijs kan bevelen, met een ontzegging van de rijbevoegdheid van 5 jaar.

De overtreder moet trouwens sowieso worden ondervraagd, want flitspalen zijn gehomologeerd voor snelheden tot ‘slechts’ 300 km/u. In het verleden werd er trouwens al eens een automobilist geflitst met 306 km/u, maar toen werden er geen foto’s gemaakt, in tegenstelling tot deze keer. Bovendien kunnen politiediensten vandaag de dag volop vertrouwen op ANPR-camera’s, die zeer nauwkeurig werken.

Nog voorbeelden

In 2022 werd een wagen – ook in Vlaanderen – betrapt op 236 km/u op de snelweg en een andere op 199 km/u in een zone 70. Vanzelfsprekend wordt er ook in Wallonië regelmatig te snel gereden (we hebben weet van 255 en 281 km/u op snelwegen), net als in Brussel (195 km/u op een plaats waar je 90 mag en 172 km/u in een zone 50). Er werd zelfs eens 143 km/u in een zone 30 gemeten. Faut le faire…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon