Auto’s maken soms te veel lawaai, vooral in steden waar het aantal wegpiraten sterk toeneemt. Het fenomeen bestaat al een paar jaar, maar het wordt veel erger. Hierbij laten veel automobilisten hun motoren toeren maken en piepen hun banden op het asfalt, vooral midden in de nacht, wanneer er minder weggebruikers zijn en de politie minder aanwezig is.
Om deze overlast tegen te gaan, organiseren sommige steden zich. Charleroi, bijvoorbeeld, heeft besloten om zware boetes op te leggen aan lawaaierige auto’s en hun bestuurders. Vreemd genoeg is het publiek volgens Sud Presse verdeeld over deze maatregelen. Terwijl sommigen vinden dat het een goede zaak is om deze automobilisten hard aan te pakken, vinden anderen de maatregel een beetje overdreven, met het argument dat deze mensen van auto’s houden en het recht hebben om zich te vermaken.
Inbeslagname
Politieagenten die geluidsovertredingen constateren, kunnen nu het voertuig in beslag nemen voor minimaal 72 uur, oftewel drie volle dagen. Vermoedelijk hoef je niet deel te nemen aan een joyride om je voertuig in beslag te laten nemen. Een aangepast uitlaatsysteem, bijvoorbeeld, met geluidsemissies die de tolerantiegrens overschrijden, kan de politie ook het recht geven om een boete op te leggen.
Deze maatregelen kunnen zeer kostbaar zijn voor automobilisten met een te lawaaierige auto. Zodra de politie het voertuig in beslag heeft genomen, zijn de kosten voor reparatie en inbeslagname voor rekening van de overtreder. Bovendien moet de persoon in kwestie in het geval van een ongeoorloofde wijziging aan het uitlaatsysteem de nodige werkzaamheden uitvoeren en de auto opnieuw laten keuren. Deze rekening kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Wees gewaarschuwd!
Advertentie – lees hieronder verder
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be