Dit is de gedachte die bij iedereen leeft: voetgangers hebben altijd voorrang op zebrapaden. Klopt, maar dat betekent niet dat ze zomaar en altijd mogen oversteken zonder rekening te houden met anderen. Daarom zijn er regels. Als een zebrapad binnen 20 meter ligt, zijn voetgangers verplicht dit te gebruiken, ook als dat een kleine omweg betekent.
Ook is het belangrijk om altijd goed op aankomend verkeer te letten voordat je de straat oversteekt. Ook al heb je voorrang, het is niet verstandig om over te steken als een voertuig met hoge snelheid aankomt of de bestuurder je niet lijkt te zien. De krachtverhouding tussen een voetganger en een voertuig van anderhalve ton (of meer) is duidelijk niet in je voordeel. Voorkomen is beter dan genezen!
Hoe zit het met verkeerslichten?
En wat bij verkeerslichten? Dan moeten voetgangers wachten tot het licht op groen springt. Deze regel niet respecteren, brengt grote risico’s mee zowel voor je veiligheid als je portefeuille. Bij rood oversteken is niet alleen gevaarlijk, maar kan je ook een boete van 58 euro kosten.
Voetgangerscontroles zijn zeldzaam en lastig uit te voeren, maar voorzichtigheid blijft essentieel. Steek altijd rustig en zonder te stoppen over, zodat je zo kort mogelijk op de weg bent. Let op: afleiding, vooral door smartphones, vormt een groot risico.
Advertentie – lees hieronder verder
Hoe moeten bestuurders zich gedragen?
Automobilisten hebben ook verplichtingen als het gaat om zebrapaden. Ze moeten afremmen en voetgangers laten voorgaan, zelfs als ze nog niet op de weg zijn. De regel is duidelijk: de veiligheid van voetgangers moet op de eerste plaats komen.
Verder is parkeren of stoppen binnen vijf meter van een zebrapad verboden. Dit voorkomt dat je het zicht blokkeert voor zowel voetgangers als andere automobilisten. Een slecht geparkeerde auto kan de oversteek belemmeren en het risico op ongevallen vergroten. Te dicht bij een zebrapad parkeren wordt bestraft met een boete van 116 euro en in het algemeen wordt het niet respecteren van een voetganger op een zebrapad bestraft met een boete van 174 euro.
Inhalen of stoppen op zebrapaden
Een belangrijke regel die je moet naleven is dat je een zebrapad niet mag oprijden als er kans bestaat dat je vanwege druk verkeer erop stil komt te staan. Het zebrapad moet altijd vrij blijven voor voetgangers.
Ten slotte is het ten strengste verboden om een ander voertuig in te halen wanneer je een voetgangersoversteekplaats nadert. Of je nu op een motor of in een auto zit, deze regel geldt zonder uitzondering.
Wie is aansprakelijk bij een ongeval?
Bij een ongeval met een voetganger op een zebrapad zal de verzekering van de bestuurder een schadevergoeding betalen, zelfs als de voetganger geen schuld had. Als de voetganger echter verantwoordelijk is voor het ongeval, zoals in het geval van oversteken door rood licht, moet hij mogelijks de anderen schadeloos stellen. Dit moet natuurlijk worden bewezen (camera, getuige en zo meer).
Bij een ongeval op een zebrapad dekt de verzekering van de bestuurder de schade, zelfs als de voetganger geen schuld had. Als de voetganger echter zelf verantwoordelijk is, bijvoorbeeld door een rood licht te negeren, kan de bestuurder toch aansprakelijk worden gesteld. Dit moet wel bewezen worden, bijvoorbeeld met camerabeelden of getuigen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be