Ongeval op weg naar het werk: wie treft schuld en wie betaalt?

Elk jaar gebeuren er tijdens veel ongevallen met gewonden tijdens de spitsuren, wanneer automobilisten onderweg zijn naar hun werk. Maar wie is verantwoordelijk: de werknemer of de werkgever? Wie moet er betalen? Kan de werkgever tussenkomen?

Gepubliceerd op 7 maart 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Ongeval op weg naar het werk: wie treft schuld en wie betaalt?

Elke ochtend moeten werknemers van een bedrijf naar kantoor als ze niet telewerken. Ze gaan de weg op, soms in moeilijke omstandigheden, als het regent of (wat steeds minder voorkomt) sneeuwt. Tijdens de spits is het verkeer onvermijdelijk drukker en stijgt het risico op ongevallen. We moeten ons dus afvragen welke regels van toepassing zijn als er een ongeluk gebeurt op weg naar het werk. Telt dit als een arbeidsongeval wanneer er lichamelijk letsel is?

De wet bepaalt dat een ongeval met lichamelijk letsel op weg naar het werk, onder de regels valt die gelden bij een arbeidsongeval. Maar er is één essentiële voorwaarde: het ongeval moet gebeurd zijn op het normale traject tussen de woonplaats en het werk. Dit geldt natuurlijk ook als de rit werkgerelateerd is, bijvoorbeeld wanneer de werknemer naar een externe vergadering rijdt.

Normale traject?

Het is belangrijk om te bepalen wat het normale traject naar het werk is. Deze route is niet noodzakelijk de kortste. Als een werknemer bijvoorbeeld gewoonlijk zijn of haar kinderen afzet op weg naar het werk, wordt dit beschouwd als het normale traject. Maar dit is niet het geval als de werknemer een omweg maakt en stopt om zijn zieke ouders te bezoeken. Het is aan je werkgever om te bewijzen dat dit geen normaal woon-werkverkeer was. Als dit het geval is, wordt de situatie niet aanvaard als arbeidsongeval. 

Het eerste wat je zeker moet doen, is je werkgever op de hoogte brengen van het ongeval, zodat hij het onmiddellijk kan aangeven bij zijn verzekeringsmaatschappij. Als het inderdaad gaat om een arbeidsongeval, dekt de verzekering van de werkgever alle medische kosten, in overeenstemming met de derdebetalersregeling van het RIZIV. Het is belangrijk voor werknemers om alle originele documenten van de werkgeversverzekering bij de hand te hebben, omdat ze die aan het ziekenfonds moeten geven. Dit fonds betaalt de werknemer een dagelijkse vergoeding voor de dagen van arbeidsongeschiktheid. Als de arbeidsongeschiktheid blijvend is – dat gebeurt helaas ook – komt de verzekeraar ook tussen.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat bij materiële schade?

Als er bij een ongeval alleen materiële schade is, dan is er geen sprake van een arbeidsongeval en is de werkgever niet verplicht om tussen te komen. De herstelling valt dan volledig onder de verantwoordelijkheid van de werknemer en alleen zijn autoverzekering kan tussenkomen. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade aan de andere partij als de werknemer in fout is. Om zijn eigen schade vergoed te krijgen, moet de werknemer een omniumverzekering hebben, maar niet iedereen neemt die…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.598 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.598 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.