De foto’s werden genomen in het kader van allerlei doeleinden, zoals voor strafrechterlijke onderzoeken en opsporingen, aldus de Nederlandse website NRC, die een interne politiememo kon inkijken.
“Gezichten op ANPR-foto’s gebruiken, mag alleen na een bevel tot stelselmatige observatie”, zo gaf een politiewoordvoerder mee. Naar verluidt zou illegaal gebruik van ANPR-camera’s sinds 1 juni niet meer zijn voorgekomen.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie reageerde door te zeggen dat “er voorlopig geen ANPR-beelden meer zullen worden gebruikt voor strafrechtelijke doeleinden”. Dat is in het verleden met andere woorden wél gebeurd. “Maar in slechts enkele strafzaken”, zo verdedigt het OM zich.
Hoeveel ANPR-foto’s van mensen (bestuurders en passagiers) er in de politiedatabase zitten, werd niet gecommuniceerd, maar het zullen er ongetwijfeld heel veel zijn aangezien de 55 camera’s in kwestie samen dagelijks ongeveer 350.000 keer fotograferen, aldus NRC.
Advertentie – lees hieronder verder
Peter R. de Vries
Een bekend geval van het gebruik van ANPR-camera’s voor zaken die niets met het verkeer te maken hebben, is voor de succesvolle localisatie van twee mannen die betrokken zouden zijn bij de aanslag op Peter R. de Vries, de misdaadjournalist die op straat in Amsterdam werd neergeschoten en inmiddels is overleden. Het tweetal werd een uur later klemgereden en gearresteerd.
Wat is een ANPR-camera?
ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. ANPR-camera’s zijn ook voltallig in België aanwezig en scannen kentekenplaten van voertuigen die een lage-emissiezone (LEZ) betreden, al worden ze ook gebruikt om verkeersovertredingen vast te stellen of om allerhande criminelen en terroristen op te sporen, als we Jan Jambon van de Vlaams nationalistische politieke partij N-VA mogen geloven.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be