Buzz

Jonge Duitser hackt Tesla’s in 13 landen

De uitgebreide connectiviteit van de hedendaagse auto’s houdt ook ernstige veiligheidsrisico’s in. Dat toonde een 19-jarige Duitser aan die beweert 25 Tesla’s in 13 verschillende landen te hebben gehackt, zodat hij op afstand de deuren en ramen kon openen.

Geschreven door Alain De Jong | 14/01/2022

David Colombo, die zichzelf als een IT-specialist omschrijft, meldde zijn bevindingen op Twitter, waarna het verhaal werd opgepikt door verschillende media en viraal ging.

De Duitse jongeman had helemaal geen criminele bedoelingen met deze hacking van de Tesla’s. Hij was vooral verbaasd dat er geen onmiddellijke reactie van Tesla kwam en dat het onmogelijk was de eigenaars van de gehachte voertuigen op de hoogte te brengen.

Colombo geeft op Twitter ook aan dat het beveiligingsprobleem niet ligt aan de software of infrastructuur van Tesla, maar eerder aan de nalatigheid van de gebruikers zelf te wijten is.

De hacker slaagde er naar eigen zeggen in om de controle over te nemen van 25 Tesla’s in 13 verschillende landen. Daarvan kon hij op afstand de deuren en de ramen openen, de auto’s activeren, het veiligheidssysteem deactiveren, de radio aanzetten, met de koplampen knipperen en zelfs zien of de bestuurder in de auto zat.

Niet de eerste keer

Tesla Model X

Intussen zou Tesla wel met deze zaak bezig zijn en volgt er een mededeling zodra alles duidelijk is. Het is trouwens niet de eerste keer dat een Tesla werd gehackt.

In 2020 slaagde een onderzoeker van de KU Leuven er al in om de binnen 90 seconden in te breken in een Tesla om aan te tonen hoe kwetsbaar het systeem met een sleutelloze toegang van auto’s wel is. Wort waarschijnlijk vervolgd.

So, I now have full remote control of over 20 Tesla’s in 10 countries and there seems to be no way to find the owners and report it to them…

— David Colombo (@david_colombo_) January 10, 2022

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook