In Nederland mogen hulpdiensten, met inbegrip van de arm der wet, max. 40 km/u sneller dan de geldende limiet rijden als er naar een dringende interventie wordt gereden. Tot voor kort was dat op de autosnelweg een comfortabele 170 km/u, maar die snelheid wordt nu teruggebracht – of toch tussen 6 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds – naar “maar” 140 km/u. Volgens Gerrit van de Kamp, de woordvoerder van politievakbond ACP, zal dat als naar gevolg zal hebben dat de politie nog later dan nu ter plaatse zal komen, bijvoorbeeld voor een oproep na een ongeval.
Voor brandweerwagens en ambulances zou de regel minder effect hebben. Zij rijden in de regel immers trager dan politieauto’s (een groot brandweervoertuig 80 km/u…) en “maken vaak korte ritten”, aldus Nadiene Toby van Ambulancezorg Nederland. Zij gaf aan BNR Nieuws Radio te kennen dat ze “niet denkt dat de snelheidsverlaging directe gevolgen gaat hebben voor de aanrijtijden van ambulances”.
ACP heeft zich al tot de politietop gericht met de vraag of er enige flexibiliteit mogelijk is. Ook in de Nederlandse kamer worden vragen gesteld over het onderwerp. En in België? Wij onderzoeken of de minimumsnelheid van 70 km/u kan worden opgetrokken naar 80 km/u. Een goed begin!
Advertentie – lees hieronder verder
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be