Oldtimers

Mogen kleine kinderen meerijden met een oldtimer?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 08/03/2020

Er bestaan strikte wettelijke regels over hoe kinderen moeten worden vastgemaakt in de auto. Gelden deze regels ook als je met je oldtimer op stap wil gaan? Met wat moet je rekening houden?

Sommige oldtimers hebben geen veiligheidsgordels. Mag je in dat geval wettelijk gezien kleine kinderen wel mee vervoeren met de wagen? Of is zulke oldtimer voor hen verboden terrein?

De ‘normale’ spelregels

Als je kinderen vervoert die kleiner zijn dan 1,35m, dan moet je dat doen in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Vervoer je kinderen die 1,35 meter of groter zijn, dan heb je de keuze om een gewone veiligheidsgordel of een kinderbeveiligingssysteem te gebruiken. Zijn er veiligheidsgordels aanwezig in je oldtimer dan gelden dezelfde regels.

Een oldtimer zonder gordels

Zijn er geen veiligheidsgordels aanwezig in je oldtimer, dan mogen kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter… niet meerijden. Het gaat dus niet op hen los te laten zitten in de wagen. Kinderen groter dan 1,35 meter mogen wel meerijden en moeten dan geen veiligheidsgordel dragen.

De sanctie

Hou je je niet aan deze spelregels, dan riskeer je een boete. Dat is echter nog niet het belangrijkste. Voor de veiligheid van je kinderen overtreed je deze regels namelijk sowieso maar beter niet. Doe je dat toch en heb je een ongeval of moet je bruusk stoppen, dan kunnen je kinderen ernstige letsels oplopen.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op 

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's