Hoe beheer je een verzameling oldtimers? 

De aanschaf van een oude auto of een oldtimer is de laatste jaren heel populair geworden, waardoor vele mensen ook geïnteresseerd raken in het opbouwen van echte kleine verzameling. Natuurlijk beheer je niet op dezelfde manier een garage met 1 of 10 auto’s. Hier zijn enkele tips om meerdere voertuigen (goed) te beheren. 

Gepubliceerd op 31 oktober 2021
Leestijd : 4 min

Deel

Hoe beheer je een verzameling oldtimers? 

Het bezitten van één oldtimer en het bezitten van meerdere oldtimers is helemaal niet hetzelfde. Terwijl de liefhebbers van oldtimers steeds talrijker worden, willen sommigen van hen die ervaring verder uitdiepen en bouwen ze een echte kleine collectie uit. Dat is natuurlijk een geweldig avontuur dat een prijs heeft, maar ook een bepaalde organisatie vereist om dat prachtige wagenpark goed te beheren. Volg de gids.

1. Verzeker je wagenpark

De verzekering vertegenwoordigt een aanzienlijke kostenpost van een auto, veel meer dan de jaarlijkse wegenbelasting, zeker voor een oldtimer. Toch zou het een slecht idee zijn om elke auto afzonderlijk te verzekeren. Het is inderdaad heel goed mogelijk om met je makelaar of verzekeraar een groepsprijs te onderhandelen, omdat het voor de hand ligt dat je zelden de mogelijkheid zal hebben om met alle auto’s samen te rijden (wees voorzichtig als je daarentegen met vrienden een uitje maakt in jouw wagens, dan moet je waarschijnlijk contact opnemen met de verzekeraar om hem te informeren, en zoek indien nodig een oplossing met hem).

Noteer wel dat een volledige omniumdekking waarschijnlijk niet direct overdraagbaar zal zijn van de ene auto naar de andere, omdat de restwaarden soms heel verschillend kunnen zijn. Dit geldt dus vooral voor burgerlijke aansprakelijkheid, juridische aspecten (bescherming van passagiers en bestuurders, juridische verdediging, enz.) en soms voor pechverhelping en depannage. Verzekeraars kunnen u een korting aanbieden vanaf het tweede voertuig. Het beste is om open kaart te spelen met uw verzekeraar om de best mogelijke oplossingen te vinden en onaangename verrassingen te voorkomen bij een schadegeval.

Advertentie – lees hieronder verder

2. Expertise groeperen

We kunnen het nooit genoeg herhalen: net als je huis, verdient ook je oldtimer een eerlijke en onbetwistbare expertise. Want alleen zo kan je bij een schadegeval correct vergoed worden. Deze expertise zal dienen als basis voor je verzekeringscontract, waarvoor natuurlijk wel een prijs betaald dient te worden. Toch is het beter om iets meer te betalen dan op een symbolische manier te worden gecompenseerd, met andere woorden met een belachelijk bedrag waarmee je niet eens een halve auto kunt kopen.

Bij het beheer van een vloot is het daarom ook handig om deze expertise te kunnen groeperen, om zo de kosten te drukken. Deze praktijken bestaan vooral voor clubs met vergelijkbare wagens die kunnen profiteren van een dergelijke service (en de bijbehorende korting). Als je voldoende auto’s hebt, profiteer dan zeker van de kortingen die soms tot 20% kunnen oplopen.

.

3. Optimaliseer het onderhoud

Wie een oldtimer zegt, zegt ook onderhoudskosten.  Want een auto die rijdt, is altijd beter, ook voor een ritje op zondagochtend. Natuurlijk zal het bezit van een vloot waarschijnlijk ook de kosten van het onderhoud vermenigvuldigen, die afhankelijk van het model soms hoog kunnen oplopen.

old1

Toch bestaan er ook manieren om de kosten te verlagen. Je kan bijvoorbeeld met de leverancier onderhandelen over de aankoop van onderdelen en verbruiksartikelen, zoals oliën of bepaalde filters – wat bij een heterogene verzameling vaak het geval is.

In dezelfde geest kan het kopen van professioneel werkplaatsgereedschap zinvol zijn. Toegegeven, een hydraulische brug en dergelijke is duur, maar als je zelf het werk verricht, kan het ook grote besparingen opleveren, afhankelijk van het wagenpark. Alleen bepaalde handelingen zullen extern moeten worden uitgevoerd (schilderen, enz.). Noteer hierbij dat opleidingen in mechanica, carrosserie, enz. ook zeer toegankelijk en goedkoop zijn.

4. Het belang van het gebouw

old

Met een verzameling oldtimers moet je ook nadenken over het onroerend goed.  Want van een bepaald aantal voertuigen heb je gewoon veel ruimte nodig. Soms is daarvoor een oude schuur niet goedkoper is dan het bouwen van een nieuwe loods die een betere isolatie of waterdichtheid zal verzekeren. In dit verband is het ook nuttig om de industriezones af te struinen waar regelmatig grote gebouwen te huur zijn. En als toevallig het gevonden pand wat te groot uitvalt, informeer dan bij andere verzamelaars om het te delen en zo ook de kosten te verdelen.

Wie een verzameling zegt, zegt ook waarde. Verwaarloos daarom nooit de bescherming van het gebouw en informeer bij je verzekeraar naar de vereisten en verlaag eventueel (opnieuw) de prijs van je premies als je alarmsysteem degelijk is.

In deze context is het ook noodzakelijk om na te denken over het beheer van de sleutels van de auto’s: vergeet niet om een metalen, gepantserde en brandveilige kast te voorzien. Er is ook de oplossing van conciërges, maar dan gaat het vaak alleen over een parkeerservice, meer niet. Goed om weten!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.598 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.598 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.