De afgelopen maanden heeft Renault diverse modellen uitgebracht met een grote verleidingskracht. Zo is de kleine (en prachtige) Renault 5 E-Tech zopas verkozen tot Auto van het Jaar 2025, een bewijs dat deze auto ook goede prestaties neerzet naast zijn mooie koetswerk in retrostijl. Tegelijk herlanceert het merk de Renault 4. Net als de Renault 5 is het een E-Tech, wat betekent dat hij 100% elektrisch rijdt. Hij is nauw verwant aan de Renault 5, maar is bedoeld als een iets ruimere en dus gezinsvriendelijkere variant.
Tegen 2026 wil Renault nog een ander iconisch model opnieuw lanceren, meer bepaald uit de jaren negentig: de Twingo. Het moet één van de eerste betaalbare stadsauto’s worden, met een prijs rond 20.000 euro. In 2023 presenteerde Renault een prototype van dit toekomstige model, dat gepositioneerd wordt als alternatief voor de Chinese concurrenten. De stijlstudie toont een esthetiek die dicht aanleunt bij de originele Twingo (met de ronde, kikkerachtige voorkant), hoewel er geen uitgesneden, afgeronde motorkap is om de koplampen in te steken. Logisch, de veiligheidsnormen zijn ondertussen anders en je kunt vandaag niet zomaar hetzelfde doen zoals vroeger.
Sprankelend interieur
Tot nu toe werd alleen de stijl van het exterieur getoond. Maar op het Autosalon van Brussel onthulde Renault ook het interieur, dat naar verluidt erg lijkt op dat van het productiemodel.
Advertentie – lees hieronder verder
Het interieur lijkt natuurlijk minder op dat van de Twingo uit 1993. Goed nieuws is dat het verschilt van dat van de Renault 4 en 5, wat de investering in het project aantoont (een dashboard is een van de duurste elementen in een auto). Er is dus geen centrale nis met minimalistische digitale instrumenten, wel een meer traditionele indeling van de bedieningselementen: een centraal scherm van 10,1 duim en instrumenten van 7 duim.
Wel verrassend is dat Renault de verschuifbare achterbank met neerklapbare rugleuningen van het allereerste model behoudt. Misschien herinner je je nog dat je het interieur toen zelfs kon omtoveren tot een geïmproviseerde slaapkamer. De nieuwe Twingo biedt vier zitplaatsen en vijf deuren. We konden het interieur al even bekijken en de binnenruimte lijkt iets minder royaal dan in het eerste model.
Slimme snufjes
Renault trekt ook de kaart van de slimme snufjes met de Twingo. Zo zit er een magneet achteraan de hoofdsteunen waarmee de achterpassagier zijn smartphone kan ‘kleven’. Ook zit er een band en inkeping aan de achterkant van de voorzetels om voorwerpen vast te maken.
Renault legt de nadruk op kleuren en een jonge, positieve sfeer met stoffen met leuke motiefjes. De vorm van de zetels doet ook denken aan de eerste Twingo, met vrij vlakke zetels en een versteviging aan de rugleuning en het bekken voor ondersteuning. Het prototype is uitgerust met een panoramisch dak, maar het valt nog te bezien of dit ook op het uiteindelijke model zit. In ieder geval is dit een indrukwekkende reïncarnatie.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be