Wat zijn vierseizoenenbanden?
Vierseizoensbanden lijken op winterbanden maar bevatten minder lamellen en siliconen. We beschouwen ze als een geschikte aankoop voor mensen die niet willen wisselen tussen zomerbanden en winterbanden. Ze zijn weliswaar wat minder efficiënt in winterse omstandigheden dan de eerste soort (bij vrieskou, sneeuw…) en als het zeer warm en droog is dan de tweede, maar toch vormen ze een goed compromis wat het brandstofverbruik en de veiligheid van het voertuig betreft.
Hét grote voordeel van vierseizoensbanden
Het grote voordeel van 4-seizoenenbanden is dat je auto het hele jaar door op dezelfde banden kan rijden. Dit betekent minder uitgaven (slechts één set wielen en banden, geen stockagekosten of een dure bandenwissel in de garage) terwijl ze, zoals hierboven reeds aangehaald, betrouwbaar en veilig zijn.
Advertentie – lees hieronder verder
Nu zijn er ook mensen die het hele jaar door op zomer- of winterbanden rijden, maar dat raden we ten zeerste af. Een vierseizoenenband is een pak beter in de zomer dan een winterband en efficiënter in de winter dan een zomerband. Je kan er met een gerust hart mee op het platteland of in de bergen rijden, ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden. En nog een ander voordeel dat het comfort ten goed komt: ze maken minder lawaai dan winterbanden.
Waar moet ik op letten tijdens het rijden op vierseizoenenbanden?
Wie zich op de openbare weg niet als een rallypiloot identificeert, heeft niets te vrezen. Op welke bandensoort je ook rijdt: je moet altijd rekening houden met de limieten ervan. Wie voldoende afstand houdt, soepel stuurt en rustig remt, hoeft zich geen zorgen te maken met vierseizoensbanden.
Verschillende soorten vierseizoensbanden
De meeste mensen dat alle vierseizoenenbanden gelijkaardig zijn. Dat is niet het geval. Er bestaan namelijk verschillende types vierseizoensbanden: bepaalde varianten zijn meer gericht op de zomer en de lente, anderen meer op de herfst en de winter, en nog anderen, zogenaamde ‘mediums’, zitten er tussenin. Welke je moet kopen, hangt natuurlijk af van je persoonlijke gebruik.
Waar moet ik nog rekening mee houden?
In sommige landen zijn winterbanden verplicht in de winter – zoals Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, delen van Frankrijk – dus informeer je grondig voor je op wintersport vertrekt. Toch is er ook goed nieuws, want er bestaan vierseizoensbanden met een wintercertificaat, aangeduid door ‘3PMSF‘. Deze banden zijn gemakkelijk te herkennen aan het symbool van de drie bergtoppen en een sneeuwvlok. Er zijn ook soorten met enkel de vermelding M+S (voor Mud en Snow, moddder en sneeuw in het Nederlands) maar die zijn niet ‘winter-gecertificeerd’.
Ook belangrijk om te onthouden: als je besluit om vierseizoenenbanden te (laten) monteren, doe dit dan altijd op beide assen (dus 4 banden). Hetzelfde geldt trouwens voor zomer- of winterbanden.
Conclusie
Vierseizoensbanden zijn geschikt voor de meeste Belgen die er een normale rijstijl op nahouden en die niet te veel willen uitgeven, zonder hun eigen veiligheid in het gedrang te brengen. Interessant om te weten: je kan vierseizoenenbanden op het internet bestellen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be