Het idee van een elektronisch veiligheidssysteem dat ongevallen voorkomt wanneer de bestuurder de controle over zijn auto verliest, dateert uit de jaren tachtig. In die tijd realiseerden ingenieurs zich dat veel ongevallen veroorzaakt werden door verlies van tractie of stabiliteit, vooral in moeilijke rijomstandigheden zoals regen, sneeuw of ijzel. Vroege pogingen om dit probleem te verhelpen, leidden tot de ontwikkeling van de tractiecontrole (TCS) en het antiblokkeersysteem (ABS). Maar deze technologieën volstonden niet om alle ongevallen te voorkomen, vooral wanneer de auto in bochten slipte of de stabiliteit verloor.

Auto stabiliseren
In 1995 introduceerde Mercedes het ESP-systeem (Electronic Stability Program) officieel op de CL 600 coupé uit het topsegment. Het systeem werd ontwikkeld in samenwerking met toeleverancier Bosch. ESP was ontworpen om de beperkingen van bestaande systemen weg te werken door actief in te grijpen om de auto te stabiliseren bij controleverlies. Het idee werd al in 1985 getest, maar pas begin jaren negentig gebeurde dat intensiever met de hulp van Mercedes-teams.
.jpg?width=840)
Advertentie – lees hieronder verder
Rem en gas regelen
Op 5 februari 1995 organiseerden Bosch en Mercedes een persconferentie in Zweden. Demonstraties toonden de voordelen van ESP, een elektronisch systeem dat in staat is om elk wiel onafhankelijk af te remmen en het motorvermogen te beïnvloeden. Dankzij de ABS-sensoren, een stuurhoeksensor en een zijdelingse sensor ontstond een ‘magische’ oplossing. Wanneer het systeem gripverlies detecteert, remt het een of meer wielen af om de auto te stabiliseren. Volgens de ontwerpers is ESP effectief in 80% van de situaties.

Verplicht sinds 2014
De Europese constructeursvereniging ACEA noemt ESP ook wel ESC. Het wordt sinds eind jaren negentig algemeen gebruikt. Sinds 1 november 2014 is het verplicht op alle nieuwe auto’s. De stabiliteitscontrole werd ontwikkeld door verschillende toeleveranciers en draagt andere namen, naargelang het merk: DSC bij BMW en Jaguar, DSTC bij Volvo, VDC bij Alfa Romeo en Nissan, VSA bij Honda en VSC bij Toyota.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be