Geconfronteerd met dalende marges heeft de Duitse autoconstructeur een radicale beslissing genomen: een groot deel van de productie verhuizen naar lagelonenlanden. In een tijd waarin iedereen roept om de herindustrialisatie van Europa, hebben de handelsspanningen duidelijk het tegenovergestelde effect.
Mercedes heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat het zijn autoproductie deels verplaatst van Duitsland naar Hongarije. Door de productie van 100.000 auto’s naar de fabriek in Kecskemét te verhuizen, wil de fabrikant zijn productiekosten de komende twee jaar met 10% verlagen. Deze beslissing maakt deel uit van een grootschalig kostenbesparingsprogramma om de winstmarges te herstellen. Die worden immers zwaar op de proef gesteld door de invoerrechten in China en de Verenigde Staten en door de dalende verkoop van elektrische auto’s.

Besparingsplan
Harald Wilhelm, Chief Financial Officer van Mercedes-Benz, rechtvaardigde deze strategie door te benadrukken dat het bedrijf “wendbaarder, sneller en veerkrachtiger” moet worden. Dat is ‘crisismanager-taal’, die stilaan gebruikelijk wordt. De CEO, Ola Källenius, benadrukte ook de wens om de hele structuur van het concern te herzien om de efficiëntie te verbeteren.
Advertentie – lees hieronder verder
Door deze ingreep verdubbelt Mercedes het aantal auto’s dat in lagelonenlanden geproduceerd wordt, van 15% naar 30%. Nochtans gaat het merk prat op zijn reputatie van ‘made in Germany’. Tegelijk daalt de wereldwijde productiecapaciteit van de fabrikant met 300.000 stuks tot 2,2 miljoen auto’s per jaar.

Welke impact op werkgelegenheid?
De realiteit is dat werknemers in de Hongaarse fabriek in Kecskemét een aanzienlijk voordeel hebben qua loonkosten: die liggen 70% lager dan in de Duitse fabrieken. Het is moeilijk voor te stellen hoe Mercedes massaontslagen kan voorkomen. Toch maakt het merk zich sterk dat het geen Duitse fabrieken zal sluiten. Mercedes rekent op een natuurlijke afvloeiing van medewerkers, terwijl Volkswagen van plan is om massaal jobs te schrappen.
Achteruitgang
Het besparingsprogramma van Mercedes-Benz moet de dalende financiële prestaties een halt toeroepen. In 2024 zakte de omzet van de constructeur met 4,5%. De operationele marge daalde tot 7,9%, de helft van wat het merk gewoon is.
Is Mercedes hiermee gered? Dat is een voorbarige conclusie. De constructeur lijdt vooral op de Chinese markt, waar de verkoop met 8,5% daalt. De Chinezen geven nu de voorkeur aan ‘lokale’ producten van BYD of Nio. In het beste geval zullen de zaken ten vroegste in 2027 stabiliseren. En dat is nog ver weg. De afgelopen jaren hebben ons getoond dat alles in twee of drie jaar kan veranderen...
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be