Elektrisch

Grote lithiumvoorraad in België: genoeg voor al onze EV’s?

Een bedrijf gespecialiseerd in geothermie heeft een verrassende ontdekking gedaan in de Belgische bodem. Tijdens het boren werd een lithiumvoorraad ontdekt. Die kan gebruikt worden voor meer dan 100.000 batterijen voor elektrische auto’s per jaar. Worden we voor deze grondstof onafhankelijk?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 18 sep. 2023 | Leestijd: 3 min

Vorige week ontdekte Hita, een bedrijf gespecialiseerd in geothermische energie, een lithiumbron in de Belgische bodem. Dat gebeurde in de Kempen, terwijl het bedrijf bezig was warm water op te pompen. “We hebben ontdekt dat de Antwerpse en Limburgse Kempen diep onder de grond het felbegeerde lithium bevatten”, verkondigde Geert De Meyer, CEO van Hita.

Het is de eerste dergelijke ontdekking in België. Geothermische installaties die warm water uit de aardlagen pompen op een diepte van meer dan 1.000 meter en doorsturen naar een lokaal verwarmings- en warmwaternetwerk, hebben al lithium ontdekt in Frankrijk en Duitsland, maar nog nooit eerder in België.

Advertentie – lees hieronder verder

FT-diagram - copie

125.000 batterijen per jaar

Blijkbaar is de ontdekte lithiumvoorraad vrij groot. Eerste analyses tonen namelijk 100 mg lithium per liter water, wat een zeer goede concentratie is. Een geothermische centrale in Vlaanderen kan jaarlijks 500 ton lithiumhydroxide opleveren. Als we dit cijfer vermenigvuldigen met de dertig centrales die tussen nu en 2050 gebouwd worden, krijgen we 15.000 ton lithiumhydroxide.

Umicore, de Belgische groep gespecialiseerd in de recyclage van batterijen, heeft al interesse getoond en schat dat de exploitatie van dit lithium tot 150 miljoen euro per jaar kan opbrengen. Volgens de krant L’Echo zou het lithium van dit project volstaan voor de jaarlijkse productie van 125.000 batterijen voor elektrische auto’s. Nog niet genoeg om zelfvoorzienend te zijn, maar het is een eerste stap.

Om een idee te geven: voor gans 2023 zal Febiac wellicht meer dan 460.000 inschrijvingen tellen, en dan alleen nog maar van personenwagens. En binnen niet zo héél erg lang zullen bijna alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Dik tegen de zin van Toyota.

Foto’s: Karlsruher Institut für Technologie & RSE

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon