Elektrisch

Laadpaal thuis: op kosten van je werkgever?

Misschien krijg ook jij binnenkort een elektrische bedrijfswagen waarbij je werkgever een laadpaal bij je thuis laat plaatsen. Hoe verdeel je dan elektriciteit (die te betalen is door je werkgever) met je privégebruik voor je huis? Wat gebeurt er met de laadpaal bij het einde van je arbeidsovereenkomst?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten) | 14/02/2022

Aparte teller

Heb je een laadpaal thuis, dan is het belangrijk dat daar een aparte teller aan verbonden is. Op die manier kan je namelijk aantonen welk elektriciteitsverbruik specifiek voor de auto bestemd was. Dat verbruik kan dan betaald worden door je werkgever.

Betaalt je werkgever deze elektriciteit, dan hoef je daar geen extra belastingen op te betalen.  Het doorrekenen van de elektriciteit is dan namelijk inbegrepen in het voordeel van alle aard (VAA) voor het persoonlijke gebruik van de elektrische bedrijfswagen.

Advertentie

Laadpaal

borne de recharge

Gebeurt de installatie van de laadpaal bij je thuis op kosten van je werkgever, dan betaal je daarop al evenmin bijkomende belastingen.  De kosten van de aankoop, de plaatsing van de wallbox en het onderhoud van de laadpaal bij je thuis zijn nu eenmaal te beschouwen als kosten van een elektrische auto en zijn dus niet extra belastbaar.

Wat als je ontslag neemt of ontslagen wordt?

In veel gevallen zal de werkgever de laadpaal leasen.  Bij het einde van de leasingovereenkomst mag de laadpaal bij jou blijven staan als je werkgever het daarmee eens is. Ook hierop zal je dan geen extra belastingen moeten betalen.

Ga je vrij snel na het plaatsen van de laadpaal uit dienst, dan zou je met je werkgever kunnen afspreken dat jij de leasing van de laadpaal verder betaalt of dat je de afkoopwaarde daarvan betaalt aan de leasemaatschappij.

In  de car policy van het bedrijf waar je werkt, kan opgenomen worden dat je de laadpaal kan overkopen tegen een bepaalde prijs, mocht je voor een bepaalde datum ontslagen worden of het bedrijf verlaten.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's