Elektrisch

Met dit automerk kan je handenvrij over de Brusselse ring rijden

Autonoom rijden is in België een stapje concreter geworden. Dit automerk steekt Tesla de loef af en maakt als eerste handenvrij rijden mogelijk tot snelheden van 130 km/u.

Piet Andries | Gepubliceerd op 10 aug. 2024 | Leestijd: 3 min

Schrik niet als je straks op de Brussels ring een Ford Mustang Mach-E met 100 km/u ziet passeren waarbij de bestuurder zijn handen relaxed in zijn nek heeft geparkeerd. Het mag. Sinds enkele dagen beschikt Ford over de goedkeuring om de meest geavanceerde versie van zijn zelfrijdende technologie los te laten op de Belgische openbare wegen.

Het gaat om de zogenaamde Blue Cruise-technologie van het merk. In zijn jongste uitgave (Level 2+) neemt die het sturen, remmen en accelereren van de chauffeur over, een klusje dat het desnoods tot 130 km/u kan verrichten. De bestuurder mag ook onaflatend zijn handen van het stuur houden, maar moet wel alert blijven. De auto monitort die staat van waakzaamheid via de vermoeidheidssensor boven het stuurwiel. Deze is overigens sinds begin juli verplicht op alle nieuw verkochte modellen binnen de EU. Bij de meeste andere merken is handenvrij rijden bepekt tot een maximum van 20 seconden. Maar als de Ford-eigenaar aandachtig blijft, dan geldt die beperking niet. Meer bepaald wordt hij tot de orde geroepen als hij langer dan 7 seconden wegkijkt.

Advertentie – lees hieronder verder

Europa door zonder het stuur aan te raken

Blue Cruise was al sinds vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk (alsook Spanje en Duitsland) toegelaten, omdat het eiland het voortouw wil nemen in autonoom rijdende technologie. Maar Ford heeft ook de toestemming van de Europese Commissie gekregen om het in 15 Europese landen als comfortverrijkend en veiligheidsverhogend snufje aan te bieden. Ook op reis kunnen Mustang Mach-E-rijders de technologie inzetten. Volgens Ford kun je ermee van Zweden naar Italië karren en bijna 3000 kilometer, of meer dan 25 uur, handenvrij afleggen.

Verwacht voorlopig geen zwermen Ford-chauffeurs die luilekkeren aan het stuur. Voorlopig is de technologie enkel op de Mustang Mach-E beschikbaar. En het is niet standaard. Gegadigden moeten een kleine 25 euro per maand betalen, of nemen een jaarabonnement. Eigenaars mogen eerst een gratis proefperiode van 90 dagen nemen. Op nieuwe modellen kan het vanaf nu geconfigureerd worden, oudere versies van de Mach-E kunnen het activeren via een over-the-airupdate. Zal ook de nieuwe Explorer het krijgen. Dat is voorlopig nog niet bekend, maar Ford-woordvoerder Julien Libioul verzekert wel dat “Blue Cruise ook op toekomstige modellen zijn intrede doen”.

Alleen op bepaalde stukken snelweg

Naast de prijs is het systeem ook gebonden aan geofencing. Enkel op autosnelwegen die binnen de door Ford gemarkeerde Blue Zones vallen (deze vind je hier) laten het toe. Het gaat om de grote verkeersassen zoals de E40, de Brussels ring, de E17 of de E314 dwars door Wallonië. Maar op de noordelijke expresweg N49 breekt het systeem af in westelijke richting ter hoogte van Zelzate. Deze Blue zones komen overeen met de wegen die ook door andere merken als ‘veilig’ worden gecatalogeerd. Bij de snelwegassistent van Hyundai bijvoorbeeld zijn dit de stukken snelweg waar automatische rijstrookwissels zijn toegelaten.

Maar voorlopig is Ford wel het enige merk dat al zo ver gaat met semiautonoom rijdende technologie. Andere fabrikanten hebben het ook, maar Level 2-functionaliteit blijft bij Mercedes, Audi en BMW voorlopig beperkt tot filerijden en een plafond rond 60 km/u. Na dit opstapje van Ford zullen meer merken willen volgen. De toelating betekent ook een schouderklopje voor de ambities van ons land, en vooral Vlaanderen, in autonoom rijdende technologie. Vorig federaal minister van Mobiliteit George Gilkinet toonde zich geen grote fan en wou de weg pas legaal vrijmaken als automerken het ultieme Level 5 bereiken. Dat komt overeen met Sint-juttemis, want het laatste beetje zelfstandig rijden (én denken) volledig aan de auto overlaten, wordt het moeilijkste deel. En zal dit Tesla porren om Full Self Driving ook in Europa te lanceren?

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon