Elektrisch

Studie: maar 2,5% batterijvervanging bij elektrische auto’s

De terughoudendheid jegens elektrische auto’s ligt aan (bijna) één reden: hun batterijen en, naast hun actieradius, hun mogelijks capaciteitsverlies. Uit een onderzoek blijkt dat accuvervanging vrij zelden voorkomt. Schept dit genoeg vertrouwen?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 13 jun. 2024 | Leestijd: 2 min

Veel automobilisten staan nog steeds huiverig tegenover de elektrische auto. Natuurlijk vormt de prijs een obstakel, maar er spelen ook andere factoren mee, zoals de levensduur van het voertuig en, meer in het bijzonder, die van de batterij, veruit het duurste onderdeel van het voertuig. Er circuleren meldingen op het web van ontevreden eigenaren die hun pakket hebben moeten vervangen, vaak tegen een prijs van enkele duizenden euro’s.

Maar deze angst moet je niet voeden, want volgens een onderzoek is deze ongegrond. Meer zelfs, de afgelopen jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt op het vlak van batterijen, vooral als het voertuig na 2015 is gebouwd. Zo luidt de conclusie van Recurrent Auto, een specialist in batterijbeoordelingen, die aantoont dat bij een steekproef van 20.000 elektrische auto’s slechts 2,5% (na 2015) de accu had laten vervangen.

Advertentie – lees hieronder verder

Het contrast

Dit staat in schril contrast met voertuigen van vóór 2015, waarvoor het vervangingspercentage 13% bedroeg. Hoe nieuwer het voertuig, hoe minder vaak vervanging noodzakelijk was (1% na 2016).

thermal management

Het verschil in defecten is natuurlijk te wijten aan de leeftijd van de batterij, maar er is meer. De problemen komen vooral voort uit de gebruikte technologieën, en dan met name de koeloplossing. De oudere thermische beheersystemen zijn onvermijdelijk minder efficiënt dan vandaag en luchtgekoelde batterijen gaan bijvoorbeeld na verloop van tijd aanzienlijk meer achteruit. We moeten ook rekening houden met batterijchemicaliën, die tegenwoordig efficiënter zijn beter bestand tegen herhaaldelijk snelladen, wat vroeger ook niet het geval was.

Meer capaciteit

Volgens het onderzoek van Recurrent is de capaciteit van batterijen in de loop der tijd ook toegenomen. Het volume (energiedichtheid) is tussen 2015 en 2022 met +122% toegenomen, wat ook minder degradatie en dus een langere levensduur inhoudt. We verwachten natuurlijk dat deze trend zich de komende jaren doorzet, hoewel de toename tussen 2015 en 2022 waarschijnlijk niet meer zo spectaculair zal zijn, behalve misschien bij vastestofbatterijen (die de capaciteit zullen verdubbelen voor dezelfde massa/grootte) of bij, wie weet, een nieuwe ontdekking.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon