Zal deze nieuwe motor een revolutie betekenen voor de elektrische auto?

Hoewel ze zeer efficiënt zijn, worden elektromotoren in auto’s die op batterijen rijden momenteel ter hoogte van de vooras of achteras geplaatst (of allebei). Maar een nieuw type motor, ontwikkeld door Continental en de start-up Deepdrive, zou daar verandering in kunnen brengen.

Gepubliceerd op 16 oktober 2023
Leestijd : 3 min

Deel

Zal deze nieuwe motor een revolutie betekenen voor de elektrische auto?

Tot nu toe werden elektrische automotoren op ashoogte geplaatst en dreven ze de aandrijfassen van de wielen aan. Alleen achteraan als het een voertuig met achterwielaandrijving is, alleen vooraan als het een voertuig met voorwielaandrijving is, en alle vier als het een voertuig met « Dual  Motor » is.

Maar dit tot nu toe onveranderlijke karakter zou wel eens kunnen wijzigen, want de fabrikant Continental (die niet alleen banden maakt, maar ook technologische apparatuur zoals remcomponenten, enz.) heeft zojuist een nieuwe ontwikkeling gepresenteerd met de start-up Deepdrive uit München: een motor die direct in de wielnaaf kan worden ondergebracht. Met een paar voordelen? Omdat deze kleine motor kan leiden tot een groot aantal mogelijke ontwikkelingen, waaronder een (grote) uitbreiding van de actieradius.

deepdrive-min-1400x700

Minder onderdelen

In werkelijkheid houdt Continental zich voornamelijk bezig met remmen en Deepdrive met elektromotoren, maar samen lijken de twee bedrijven op het goede spoor te zitten, aangezien de voordelen van hun technologie talrijk zijn. Technisch gezien leggen Continental en DeepDrive uit dat deze motor een radiale fluxmotor met dubbele rotor is. Dubbel? Ja, want omdat hij in de wielnaaf zit, kan hij niet alleen gas geven, maar ook remmen.

Advertentie – lees hieronder verder

Wanneer een motor in het wiel is ingebouwd, is het inderdaad mogelijk om een heleboel dure onderdelen weg te laten: er is geen cardankoppeling, differentieel of aandrijfas nodig. Maar het weglaten van deze onderdelen bespaart in feite een aanzienlijke hoeveelheid energie, omdat niet alleen de onderdelen wegvallen, maar vooral hun wrijving, die natuurlijk energie verbruikt.

200 km meer?

Naast energiebesparing zou het elimineren van deze transmissieonderdelen het voertuig ook aanzienlijk lichter en compacter – of ruimer – maken en dit zou ook de aerodynamica ten goede komen. Al met al beweren Continental en Deepdrive dat met motoren in de naven het bereik van elektrische auto’s met 200 km kan worden vergroot, wat aanzienlijk is. Een Tesla die momenteel 350 km aflegt op één lading onder realistische omstandigheden zou dus 550 km kunnen halen – ook al lijkt 500 km realistischer.

deepdrive

Het andere goede nieuws is dat de door Deepdrive ontwikkelde motor geen zeldzame aardmetalen bevat, wat niet alleen de productie- (en verkoop-) kosten verlaagt, maar ook de ecologische voetafdruk van deze machines.

Niets nieuws

Hoewel het idee van Continental en Deepdrive ingenieus lijkt, is het in feite niets nieuws. De Lohner-Porsche, ontworpen in 1900 en ‘s werelds eerste hybride auto, had immers al elektrische motoren ingebouwd in zijn naven. De uitvindingen van vandaag zijn altijd geïnspireerd door iets…

De door Continental en Deepdrive gepresenteerde motor ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Het bevindt zich echter allemaal nog in de ontwikkelingsfase en er is nog geen verkoopdatum aangekondigd. Wordt vervolgd…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Economie
Dit is hoe Mercedes Tesla en de Chinese merken gaat passeren

Net zoals de andere merken heeft Mercedes het niet onder de markt. De crashende verkoop in China en de achterblijvende populariteit van de elektrische vloot maakt barsten in het Duitse huis van vertrouwen, dat traditioneel hard inzet op technologie om zich van zijn concurrenten te onderscheiden. Maar met de nieuwe CLA vecht het merk terug.

Deze week 3 min Piet Andries
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.