ZEDU-1 (of voluit Zero Emission Drive Unit) werd bedacht door het Duitse lucht- en ruimtevaartagentschap (DLR) in samenwerking met de constructeur HWA. Deze auto is ontwikkeld naar aanleiding van recente studies die hebben aangetoond dat elektrische voertuigen niet neutraal zijn op vlak van emissies, omdat ze vervuilende deeltjes van hun remmen en banden in het milieu achterlaten. ZEDU-1 onderscheidt zich door zijn eigen verontreinigende stoffen terug te winnen.
Verontreiniging aanpakken
In vergelijking met een gewone elektrische auto is de Duitse wagen uitgerust met toestellen op zijn wielen die de deeltjes van de remmen en de banden weer verzamelen. Van dit extreem fijne stof zou elk jaar tot 110.000 ton worden uitgestoten, alleen al in Duitsland. Er staat dan ook veel op het spel, wat het ministerie van Economie, Werkgelegenheid en Toerisme van de deelstaat Baden-Württemberg aanzette om 6 miljoen euro te investeren in dit ambitieuze project.
Niet voor meteen
Advertentie – lees hieronder verder
Op dit moment lijkt een seriematig gebruik van dit systeem voor deeltjesterugwinning in zijn huidige vorm onwaarschijnlijk, omdat bijvoorbeeld een eenvoudige handeling zoals het vervangen van een band nogal hiermee nogal complex lijkt.
Maar wie weet, wanneer deze technologie geminiaturiseerd en vereenvoudigd is, kan ze alsnog standaard worden op de toekomstige elektrische auto’s …
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be