In 2018 betaalde je nog minder dan 1 euro per kilogram voor Compressed Natural Gas (CNG of aardgas) aan de pomp voor je auto. Intussen is die prijs opgelopen tot meer dan 4,3 euro per kilogram in ons land. Voor vele eigenaars van een wagen op CNG is dat een regelrechte ramp. Enkele jaren kochten ze een duurder voertuig uit meestal ecologische overwegingen, waarvan de meerprijs echter snel terugverdiend kon worden door de lagere prijs van het aardgas aan de pomp.
Maar door de opeenvolgende crises (Corona, oorlog in Oekraïne, …) is de prijs van aardgas pijlsnel de hoogte ingegaan en wellicht zal dat nog lange tijd zo blijven. De prijs van aardgas volgt namelijk gewoon de internationale marktevolutie en wordt niet door de Belgische overheid gereguleerd zoals dat gebeurt met benzine en diesel.
Het gevolg is dat vele CNG-rijders nu met de handen in het haar zitten. Rijden met hun wagen wordt stilaan onbetaalbaar. De meeste wagens hebben nog wel een kleine noodtank op benzine, maar daar raak je natuurlijk niet ver mee. De CNG-auto verkopen is evenmin een optie, omdat vrijwel niemand daarin is geïnteresseerd op dit moment.
Advertentie – lees hieronder verder
Voertuigen onderworpen aan specifieke keuringen
Het is ook goed om te onthouden dat de technische keuring voor voertuigen op LPG aan specifieke regels is onderworpen. Als je een voertuig bestuurt dat op LPG of CNG rijdt, moet je voertuig naast de reguliere technische controle een aanvullende specifieke controle ondergaan. Deze controle moet met name in de volgende gevallen worden uitgevoerd:
Wanneer de LPG/CNG-installatie in gebruik wordt genomen,
Bij elke periodieke keuring van het voertuig,
Wanneer een LPG-/CNG-installatie wordt gedemonteerd.
Tijdens deze inspectie wordt een aantal onderdelen gecontroleerd die specifiek zijn voor dit type voertuig, zoals de tank, de slangen, de LPG/CNG-toevoer en -leidingen en de LPG/CNG-luchtmenger.
Als de LPG/CNG-installatie van het voertuig aan de normen voldoet, wordt er een sticker op de voorruit geplakt. Als er echter een fout wordt geconstateerd, krijgt het voertuig een beperkt of zelfs geen keuringsbewijs.
Goedkoper in Nederland
Recent noteerde de aardgasprijs aan de pomp in ons land ongeveer 4,35 euro per kg, terwijl die in de buurlanden veel lager blijft. In Nederland betaal je bijvoorbeeld slechts gemiddeld 1,89€/kg. Dat heeft te maken met BTW-vrijstellingen en een groter aandeel van biogas in het aangeboden aardgas.
Dat heeft een gunstig effect heeft op de prijs, die daardoor veel minder afhankelijk is van de internationale gasmarkt, waar de prijzen over dezelfde periode zelfs vertienvoudigden. In België wordt de productie van biogas echter niet fiscaal of financieel gestimuleerd met de hogere aardgasprijzen aan de pomp tot gevolg. Een situatie die echter niet meteen zal veranderen door een gebrek aan een specifiek wettelijk kader voor CNG in ons land.
De lijdensweg voor de CNG-rijders blijft dus aanhouden. Een illustratief voorbeeld dat ons ter ore kwam, was dat een onderneming die over een vloot bedrijfswagen op aardgas beschikt, zijn werknemers intussen verboden heeft nog aardgas te tanken omwille van de te hoge prijs. Benzine is nu inderdaad de helft goedkoper, maar vaak hebben CNG-auto’s slechts een minuscuul benzinetankje van nog geen 10 liter als back-up voor het geval dat de bestuurder geen aardgastankstation vindt. Maar dat is natuurlijk geen echte oplossing voor de pendelaars die dagelijks met de wagen op hun werk moeten geraken…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be