Leasing

Opties leasen: dure trend in autoland

Auto’s zijn rijdende computers geworden en kunnen vanop afstand updates krijgen. Bij een merk als Tesla is dat schering en inslag, al zien ook de meer traditionele merken brood in een systeem dat bestuurders toelaat om opties te leasen.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 31 jul. 2021 | Leestijd: 4 min

Vorig jaar las je op Gocar.be dat BMW een campagne was gestart om naar eigen zeggen “de software in de wagens te verbeteren en meer personaliseringsmogelijkheden aan te kunnen bieden”. Een mooie uitleg, al wilde het merk vooral nagaan of klanten bereid zouden zijn om opties te huren in plaats van te kopen. VW was ook al in die boot gesprongen en hetzelfde geldt nu voor Mercedes.

In het geval van Mercedes

Dit Duitse merk brengt dit jaar de EQS op de markt, een 100% elektrische berline die een kassucces belooft te worden vanwege zijn forse autonomie (tot 770 km volgens de WLTP-normen) in combinatie met een geslaagd ontwerp van zowel de binnen- als de buitenkant. Het merk verwacht dus ontzettend veel bestellingen en hoopt dat veel klanten maandelijks zullen bijbetalen voor bepaalde snufjes.

Advertentie – lees hieronder verder

Mercedes EQS

Vierwielbesturing

In de VS wordt de EQS standaard met een geavanceerde vorm van vierwielbesturing geleverd. Voor wie niet weet wat deze technologie inhoudt: tijdens het afdraaien, draaien de achterwielen in de tegengestelde richting van de voorwielen om de draaicirkel te verkleinen (in dit geval tot 10,9 meter en tot 60 km/u), of draaien alle vier de wielen in dezelfde richting voor meer stabiliteit en een scherper weggedrag (vanaf 60 km/u). In Duitsland is dit snufje echter niet opgenomen in het standaardpakket en moet er voor worden bijbetaald.

EQS 2021 rear

Maandelijks bedrag

De 10-graden achterwielbesturing tekent present in elke Mercedes EQS die in Duitsland (en bij uitbreiding in België) wordt geleverd, maar moet worden geactiveerd met een OTA-update (over the air) via een zogenaamd pay-to-use-systeem (betalen om te gebruiken). De nodige software wordt met andere woorden vergrendeld tot de klant beslist om er centen voor op tafel te leggen.

Mercedes EQS interieur

Zo’n ontgrendeling is alles behalve goedkoop. Duitse klanten moeten er 489 euro per jaar voor betalen, al kunnen ze wel van een korting genieten als ze een driejarig abonnement nemen. In dat geval moet er in totaal 1.169 euro op tafel worden gelegd.

Frustrerend

De ene is voorstander van deze zogenaamde optieleasing, de andere helemaal niet. Moet gezegd dat zo’n formule als frustrerend kan worden ervaren omdat de wagen die je koopt of least wel over de nodige hardware beschikt voor bepaalde functies, maar dat die tot nader order wordt geblokkeerd.

Geen voordelen van zo’n systeem?

BMW Gesture Control

Sommige opties zijn zo goed als nutteloos of onhandig in gebruik. Denk maar aan de BMW-functie die gebruikers toelaat om met bepaalde handbewegingen bijvoorbeeld het radiovolume te wijzigingen. Dat gebruik je één of twee keer om bij vrienden mee uit te pakken, en vervolgens nooit meer.

Anders gezegd: wie spijt heeft van zo’n optie, kan beslissen om ze uit te laten schakelen en er niet (meer) voor te betalen, wat niet mogelijk is als tijdens de aankoop de volle pot werd gegeven.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon