Wat was er gebeurd?
De bestuurder van een auto verloor de controle over het stuur en reed daardoor tegen een tegenligger. Hij beweerde dat hij achter het stuur was flauwgevallen en dat hij dus niets aan het ongeval kon doen. De bestuurder meende dat hij geen enkele strafrechtelijke inbreuk had begaan nu er sprake was van overmacht. Volgens hem was hij ook niet aansprakelijk voor de schade die werd veroorzaakt door het ongeval.
Wat besliste de rechter?
De rechter volgde de bestuurder niet. Volgens de rechter was er geen sprake van overmacht. De bestuurder was namelijk voor het ongeval al meerdere keren flauwgevallen bij een hoestbui. Ook al was er vóór het ongeval nog geen medische diagnose gesteld, de rechter meende dat de bestuurder voorzichtiger had moeten zijn. Hij had in zijn medische toestand geen plaats mogen nemen achter het stuur. Nu hij dat toch deed kon hij zich niet beroepen op overmacht.
Wat te onthouden?
Advertentie – lees hieronder verder
Als iemand flauw valt achter het stuur, kan dat een situatie van overmacht uitmaken. Als er overmacht is zal de bestuurder die flauwviel niet strafrechtelijk veroordeeld worden. Hij kan ook niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade ten gevolge van het ongeval. De schadelijder kan zich wel wenden tot het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.
Overmacht zal echter lang niet altijd aanvaard worden. Zo zal men dit bijvoorbeeld niet zomaar aanvaarden als de bestuurder vooraf kennis had van de aandoening die het flauwvallen veroorzaakte of als hij het probleem in de wagen voelde aankomen en hij eigenlijk de wagen aan de kant had moeten zetten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be