Dringende reden
De arbeidsovereenkomstenwet geeft aan dat een werkgever een werknemer kan ontslaan om een dringende reden als er sprake is van een ernstige fout die elke professionele samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De werkgever moet de werknemer bovendien om een dringende reden ontslaan binnen de drie werkdagen nadat hij voldoende kennis kreeg van de feiten.
Verkeersovertreding
Strikt gezien kan ook een verkeersovertreding die je begaat een reden vormen voor een ontslag om een dringende reden. Toch hoef je je daar meestal niet te veel zorgen in te maken. In de meeste gevallen zal een verkeersovertreding (ook al is die zwaar) je je job niet kunnen kosten.
Advertentie – lees hieronder verder
Criteria
Of er sprake is van een dringende reden zal onder andere afhangen van de job die je doet. Ben je bv. chauffeur binnen het bedrijf dan zullen zware verkeersovertredingen (bv. veel te snel rijden, dronken achter het stuur zitten, vluchtmisdrijf) zwaarder doorwegen dan als je een andere job uitoefent.
Ook de vraag of de overtreding eenmalig is dan wel dat het je zoveelste overtreding is met een auto van het bedrijf (en je eventueel al verwittigingen hebt gehad) kan een rol spelen. Verder is onder andere ook de zwaarte en de ernst van de overtreding van belang. Zo zal je allicht kunnen worden ontslagen om een dringende reden als je rondrijdt met een bedrijfswagen terwijl je een rijverbod opliep.
Bega je een zware verkeersovertreding in je vrije tijd met je eigen wagen dan zal dat zelden of nooit leiden tot een ontslag om dringende reden. Een uitzondering zou kunnen bestaan als je door de feitelijkheden de reputatie van je werkgever in het gedrang brengt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be