De ideale camper aanschaffen: 9 cruciale tips!

Campers, motorhomes of mobilhomes, velen dromen ervan om op een andere manier te gaan reizen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je overweegt om zo’n gevaarte aan te kopen? Lees deze tips voor je naar de showroom trekt. Inhoud  1. Probeer ervaring op te doen   2. Hou rekening met je gezinssituatie … Continue reading “De ideale camper aanschaffen: 9 cruciale tips!”

Gepubliceerd op 14 september 2017
Leestijd : 5 min

Deel

De ideale camper aanschaffen: 9 cruciale tips!

Campers, motorhomes of mobilhomes, velen dromen ervan om op een andere manier te gaan reizen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je overweegt om zo’n gevaarte aan te kopen? Lees deze tips voor je naar de showroom trekt.

Inhoud 

1. Probeer ervaring op te doen  

2. Hou rekening met je gezinssituatie

Advertentie – lees hieronder verder

 

3. Prijs is niet het belangrijkste argument

 

4. Welk rijbewijs heb je?

 

5. Budget is meer dan de aanschaf alleen

 

6. Huren of kopen?

 

7. Toilet met tank of cassette?

 

8. Test het bed

 

9. Volledige vrijheid? Helaas niet…

 

De vier belangrijkste types campers

 

Reisbijstand en pechverhelping

Campers, motorhomes of mobilehomes bestaan in vele maten en gewichten, letterlijk. Om erachter te komen welke het beste bij jou past, dien je je vooraf een aantal pertinente vragen te stellen. Met deze tips bereid je je optimaal voor op je eerste bezoek aan de showroom want ‘wikken en wegen’ doe je beter niet in het bijzijn van de verkoper. Kortom: doe een groot deel van het denkwerk thuis want het aanbod is enorm, de modellen divers en de prijzen navenant.

1. Probeer ervaring op te doen                             Top 

Voor je een paar tienduizend euro uitgeeft, is het belangrijk om praktijkervaring op te doen. Huur eens een camper en maak er een reis mee. Of ga met vrienden op vakantie die er een hebben. Of kun je hun camper een paar dagen lenen? Op die manier kom je erachter of de manier van reizen al dan niet bevalt alsook wat de voor- en nadelen zijn. Maak onderweg lijstjes met pro’s en contra’s en/of probeer op papier de ideale camper samen te stellen.

 

2. Hou rekening met je gezinssituatie                  Top

Gezin met twee? Alleen? Met 1 of meerdere kinderen? Voor elke situatie is er wel een type voertuig maar koop niet té groot. Een bed ‘op overschot’ mag dan aanlokkelijk klinken, het wordt in de praktijk echter heel snel ‘verloren ruimte’.  


 

3. Prijs is niet het belangrijkste argument           Top 

Het aanbod is breed en de prijzen variëren danig. Vaak zitten de grote prijsverschillen in de afwerkingsgraad maar ook in het rijcomfort en de geboden opties. Je bepaalt uiteraard geheel zelf je budget maar het belangrijkste aankoopargument is wat je ermee wil doen, veeleer dan de kostprijs.  

 

4. Welk rijbewijs heb je?                                       Top

Weet dat je met een gewoon rijbewijs B een voertuig van maximaal 3,5 ton mag besturen. Een keer voorbij die 3500 kg heb je een rijbewijs C (vrachtwagen) nodig. 

 

5. Budget is meer dan de aanschaf alleen            Top

Voorzie in je budget niet enkel de aanschaf van de camper maar denk tevens aan de kosten van de financiering, toebehoren, eventuele parkeerplaats/garage en de nodige verzekeringen. Onderschat ook het nut en de voordelen van een eigen parkeerplaats niet, idealiter op een afsluitbare plek.  

 

6. Huren of kopen?                                                 Top

Het lijkt een evidente vraag maar campers staan doorgaans langer op je oprit of in de garage stof te vergaren dan ze kilometers vreten en nieuwe horizonten verkennen. Wie de ambitie heeft om slechts twee keer per jaar op reis te gaan of op uitstap, kan beter huren dan kopen.

 

7. Toilet met tank of cassette?                               Top

Het lijkt een detail maar de praktijk is anders. Weet dat je met een cassette amper 2 dagen overbrugt met 2 personen. Een tank is makkelijk tot 5 keer groter maar is dan weer minder makkelijk te ledigen. Informeer je goed op voorhand en win advies in bij mensen of vrienden die ervaring hebben met campervakanties en/of een camper bezitten. 

 

8. Test het bed                                                        Top

Passez, si possible, une nuit à bord du motorhome. Un lit au-dessus de la cabine, par exemple peut paraître amusant, mais ce n'est pas très pratique. Les personnes souffrant de claustrophobie n’y trouveront pas leur bonheur. Vérifiez également que la literie est suffisamment confortable pour deux personnes. 

 

9. Volledige vrijheid? Helaas niet…                       Top

Wie voor het eerst met een camper reist, komt er al snel achter dat je niet zomaar overal mag en kan parkeren. En al zeker niet gratis. Lees zeker dit artikel: Kamperen onderweg: wat is toegestaan en wat niet? Vergewis je er ook van dat zo’n huis op wielen een pak langer, breder en hoger is dan een auto. In kleine dorpjes met smalle straatjes kom je bijgevolg beter niet. Alternatief? Voorzie fietsen of zoek (op voorhand) een parkeerplaats in de buurt van openbaar vervoer of een verhuurplaats voor fietsen of andere transportmogelijkheden.

 

De vier belangrijkste types campers                     Top 

Maar welke wordt het nu? In grote lijnen kun je kiezen uit vier verschillende types campers: 

De camperbus is de eenvoudigste versie en lijkt op een omgebouwde bestelwagen. Hij is compact maar net groot genoeg voor twee en kan ook voor dagelijks vervoer gebruikt worden. Nadeel: het is niet echt een camper vanwege onder meer de beperkte inrichting(smogelijkheden) en de te kleine opslagruimte.

De alkoof-camper is herkenbaar aan de grote ruimte boven de bestuurderscabine. In die ‘verhoging’ is een tweepersoonsbed ondergebracht. Voordeel: dit lijkt al veel meer op een camper want je kunt er een kleine familie in onderbrengen.

De half- of semi-integraal lijkt op een alkoof maar er bevindt zich in theorie geen bed boven de bestuurderscabine. In tegenstelling tot de alkoof is er hier wél een (beperkte) overgang tussen cabine en woonruimte.

De integraal heeft geen aparte cabine, vandaar de naam. Anders gezegd: alle faciliteiten, inclusief de zogeheten ‘drivers seat’, maken deel uit van het volume waardoor de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. Deze campers zijn bijgevolg ook de duurste en niet meteen geschikt voor minder ervaren chauffeurs.

 

Reisbijstand en pechverhelping                             Top 

Als je na het wikken-en-wegen uiteindelijk een keuze hebt gemaakt, vergeet dan je pech- en reisbijstand niet. Ontdek in dat verband onze nieuwe bijstandsformule 'Move On Wereld', een complete bijstand voor jou en je gezin, voor elke bestemming én al jouw voertuigen.

Lees ook:

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
50.790 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.790 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.