Muriel is overgestapt op de bakfiets omdat ze tijd wilde winnen en geen zin meer had om drie verschillende parkeerplaatsen te zoeken. “s’ Morgens de auto nemen, betekent een parkeerplaats zoeken bij de kinderopvang voor de kleinste, daarna een andere bij school voor de oudste en ten slotte een derde bij het werk. En dat voor een totale afstand van amper 10 kilometer”, verduidelijkt de freelance vertaalster. “Daarenboven vermijd je de files als je het fietspad – als er één beschikbaar is – en straten met tweerichtingsverkeer voor fietsers gebruikt. Als ik de bakfiets neem, weet ik dus hoe laat ik aankom en hoef ik geen uren rond te rijden om een parkeerplaats te zoeken. En met aanzienlijke minder stress.”
Uit je auto stappen om andere mensen te ontmoeten
Muriel hoeft niet lang na te denken om de voordelen van de bakfiets op te sommen. Naast tijdwinst, is er ook een ander voordeel namelijk het sociale contact! Sinds zij met haar, toch wel rare fiets rondrijdt, wordt zij regelmatig aangesproken door nieuwsgierigen die vragen stellen over haar bijzondere transportmiddel. “Iedereen spreekt je aan en als je mensen wilt ontmoeten, dan is dat het ideale middel”, vertrouwt zij ons toe.
Van afstanden echte wandelingen maken
“De bakfiets nemen, is net zoals gaan wandelen in de stad: ik haal een frisse neus op en doe een beetje aan sport, zelfs al beschikt de fiets over de elektrische ondersteuning”, verklaart Muriel. Dat is ook één van de argumenten van Katia, die voortaan alle afstanden aflegt met de fiets. Voor Muriel is het slechte weer niet echt een probleem. “Als het echt hard regent, dan laat ik de bakfiets staan. Maar het komt zelden voor dat het stortregent als ik net op dat moment naar buiten moet.” Zoals vele fietsers vindt Muriel dat het eigenlijk in België niet zo vaak regent.
Advertentie – lees hieronder verder
De uitrusting: de sleutel om goed te fietsen!
In een vorige getuigenis, verklaarden beide fietsers Christophe en Catherine, dat een goede uitrusting essentieel is om zich goed te voelen op de fiets. Voor Muriel is de zichtbaarheid noodzakelijk. “Ik heb een regenbroek, een fluohesje, fluorescerende bandjes die ik aan mijn enkels vastmaak en een helm. En onlangs kocht ik ook fluohandschoenen. Ze zijn uiterst handig en zorgen ervoor dat ik tijdens de winter nog beter zichtbaar ben als ik mijn hand uitsteek om af te draaien!” Wat haar kinderen betreft, beiden zijn ook perfect uitgerust. “Een speciaal kinderzitje, dat een beetje op een autokinderstoel lijkt, voor de kleinste. En de oudste draagt een helm.”
De bakfiets: fun voor de kids!
“Als we met de bakfiets op stap gaan, dan is mijn vijfjarige dochter zeer gemotiveerd! Zij maakt zich veel sneller klaar!” vertelt Muriel. Trouwens, door haar mama te zien fietsen, heeft het kleine meisje er ook zin in gekregen. “Zij heeft al haar eigen fiets en fietst heel graag. Alleen is zij nog veel te jong om zelf de baan op te gaan. De bakfiets is tijdens de week het perfecte compromis,” verklaart de jonge moeder.
Meer dan alleen besparen!
“Kosten verlagen was niet de belangrijkste reden”, vertelt Muriel. “Ik wou vooral tijd winnen en de ochtendstress verminderen.” Dit gezegd zijnde, heeft Muriel, die zelfstandige is, baat bij de situatie. “Enerzijds is de investering natuurlijk aftrekbaar, anderzijds is er een Brusselse steunmaatregel die het gebruik van milieuvriendelijk transport stimuleert.” Het economische voordeel is echter niet te onderschatten, voor zelfstandigen in het bijzonder.”
Enkele tips om goed van start te gaan
Omdat de bakfiets toch vrij anders is dan een klassieke fiets, raadt Muriel aan om eerst een testrit te doen voor je het model kiest dat het best bij je past. “In de meeste winkels zijn ze er zich van bewust en stellen ze testritten voor op afspraak.” Neem ook voldoende de tijd om goed te oefenen. “Als je naar rechts draait, is de draaicirkel nogal breed. Het duurt even voor je eraan went, in het bijzonder als je in een eenrichtingsstraat rijdt waar fietsers toegelaten zijn.” Muriel dringt aan op voorzichtigheid: de fiets maakt geen geluid maar is snel dankzij de elektrische ondersteuning. “Andere weggebruikers verwachten niet meteen dat zo een speciale fiets opdaagt. Je blijft dus best altijd alert.”
Laatste tips
De bakfiets vergt wat meer voorbereiding dan een klassieke fiets en een groter budget. Reken ook op enkele weken levertijd, dus als je wilt overstappen naar de bakfiets, verkoop je auto dan niet te snel! Ten slotte, moet de bakfiets na 4 of 5 fietstochten worden opgeladen door middel van een klassiek stopcontact.
Lees ook:
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be