De afgelopen jaren wemelt het op sociale media van getuigenissen en video’s waarin bestuurders bijzonder riskante toeren uithalen. Dat konden we nog vaststellen na het verschrikkelijke ongeval in Strépy-Bracquegnies op 20 maart 2022. De dader had de gewoonte om video’s van zijn ‘stunts’ op de sociale netwerken te plaatsen en dus snelheid te verheerlijken.
Het gaat hier niet om een geïsoleerd geval en regelmatig gaat de politie nu al op jacht naar dergelijke bestuurders. Binnenkort zal systematischer vervolgd worden, want de minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil er paal en perk aan stellen. Aan Sud Presse en La Dernière Heure vertelde de minister over zijn wetsontwerp: “Te hoge snelheid is, samen met afleiding en rijden onder invloed, een van de drie grote dodelijke factoren op onze wegen. Ik kan niet aanvaarden dat sommige bestuurders de weg gebruiken als een Formule 1-circuit en er daarna over opscheppen op sociale media.” Volgens Gilkinet wordt overdreven snelheid te vaak gepromoot.
Geen tolerantie, wel boetes
Georges Gilkinet wil voortaan een nultolerantie hanteren tegenover bestuurders die openlijk de regels aan hun laars lappen en andere weggebruikers in gevaar brengen. De politicus benadrukt dat vooral de snelheidsbeperkingen beter gerespecteerd moeten worden en dat hij de laatste hand legt aan een wetsontwerp dat bestuurders bestraft die hun gevaarlijk rijgedrag propageren.
Advertentie – lees hieronder verder
Het wetsontwerp is nog niet helemaal klaar en circuleert op verschillende kabinetten. De tekst voorziet een boete die schommelt tussen 40 en 1.000 euro, de intrekking van het rijbewijs en een gevangenisstraf van een maand tot een jaar. De sancties gelden volgens de tekst voor iedereen “die dit gedrag verheerlijkt of op sociale media beelden verspreidt van overdreven snelheid op de openbare weg of gedrag dat ontegensprekelijk de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar brengt, gefilmd vanuit het eigen perspectief als passagier of toeschouwer of vanuit het perspectief van de bestuurder”. Dit betekent dus dat passagiers ook strafbaar zijn.
Niet alleen snelheid
Het wetsontwerp wil niet alleen overdreven snelheid bestraffen. Ook andere overtredingen worden geviseerd, zoals slalommen tussen andere auto’s, agressief gedrag en beledigingen aan andere weggebruikers, het niet respecteren van de voorrang, rijden onder invloed, motorrijders die een wheelie doen enzovoort. Merk wel op dat personen die filmen om ongepast gedrag aan te klagen, niet onder deze wet of de bijhorende sancties vallen. Het wetsontwerp is trouwens niet alleen gericht tegen vertoningen op sociale netwerken, maar tegen alle soorten berichten waarmee je tegenwoordig zeer grote gemeenschappen bereikt. De wet zal daar dus ook rekening mee houden.
VIAS gaat akkoord
Verkeersveiligheidsinstituut VIAS is erg blij met dit wetsontwerp, want minstens een keer per maand verschijnt een dergelijke video in de pers. Het is dus geen zeldzaam fenomeen en we kunnen zelfs spreken van enige ‘concurrentie’. VIAS zegt dat het tijd is om een krachtig signaal te geven aan deze gevaarlijke bestuurders, want de weg is geen speeltuin.
VIAS waarschuwt ook dat de politie over reële middelen beschikt om personen op te sporen die overdreven snelheid verheerlijken. VIAS scant de sociale netwerken en stuurt veel video’s door naar de politiediensten, die dan kunnen vervolgen. Het idee achter de nieuwe wet is om een sneeuwbaleffect tegen te gaan en te vermijden dat nog meer bestuurders zich laten inspireren door wat ze op sociale netwerken zien. Als alles volgens plan verloopt, wordt het wetsontwerp goedgekeurd en nog in 2023 in de praktijk gebracht.
Foto : Facebook
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be