De batterij
Als je voertuig tenminste 2 weken stilstaat, koppel de accu dan los. Zelfs als de ontsteking niet is ingeschakeld, levert de batterij stroom aan verschillende elementen. Denk aan de klok, de boordcomputer enzovoort. Als je wagen een maand lang stilstaat, adviseren we zelfs om de batterij te verwijderen en deze op een droge plaats te bewaren.
Pas op voor de banden
We kunnen het niet genoeg herhalen: de banden van een auto zijn de enige contactpunten met de weg. Weet dat het niet ongewoon is dat het rubber na een “winterslaap” van minstens twee weken het niet uithoudt en vervormt. Deze vervorming kan leiden tot trillingen of erger. Het is daarom aan te raden om je auto elke twee weken tenminste een paar centimeter te verplaatsen. Wie over de juiste apparatuur beschikt (bijv. een brug), doet er zelfs goed aan om de wielen te verwijderen.
Advertentie – lees hieronder verder
Vermijd een opgetrokken handrem
Een (zeer) hard opgetrokken handrem die enkele weken in positie blijft, kan problemen opleveren eens je er weer vandoor wil. Schakel hem dus, indien mogelijk, in versnelling. Bij een automatische versnellingsbak kies je simpelweg de stand “P”, ook weer zonder handrem.
Pas op voor brandstof
Tijdens een lange periode van stilstand is het niet aan te raden om zeer weinig brandstof in de tank te hebben, omdat er zich een afzetting van deeltjes kan vormen die in de mechanische delen kunnen lopen bij het herstarten. Dit fenomeen is vooral problematisch bij 95 E10-benzine. Maar wat de gebruikte brandstof ook is, laat je tank minstens halfvol zijn en vul hem na de lockdown helemaal.
Reinig je auto
De verf en het koetswerk van auto’s van vandaag zijn veel sterker dan vroeger. Maar als je bolide buiten slaapt of stof hapt, denk dan tenminste aan het hygiënische aspect. Een schoon en eventueel ontsmet passagierscompartiment kan geen kwaad.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be