In de meeste hedendaagse auto’s is de brandstofmeter digitaal en wordt het resterende brandstofbereik uitgedrukt in kilometers. Maar voor eigenaars van oudere modellen is het vaak onduidelijk wanneer de tank echt leeg zal zijn nadat het oranje lampje is beginnen te branden.
Hoeveel kilometer?
Over het algemeen bedraagt de reservecapaciteit 5 liter. Uiteraard varieert de actieradius sterk, afhankelijk van de auto, de motor en de manier waarop je rijdt. We hebben het meestal over 50 km, maar dat kan een pak meer zijn. Gelukkig bestaat er een eenvoudige rekentechniek om bijna zeker te zijn.
Hoe bereken je dat?
Het eerste wat je moet weten, is de totale capaciteit van de brandstoftank. Die kan je gemakkelijk vinden in de gebruikershandleiding van je wagen of op het internet. Als het reservelampje gaat branden, ga dan onmiddellijk tanken. Trek vervolgens het aantal liter dat je hebt bijgetankt af van de totale capaciteit. Deel vervolgens de rest door het gemiddelde verbruik van je auto en je zal exact weten hoe ver je “op reserve” kan rijden.
Advertentie – lees hieronder verder
Gemiddelde verbruik?
Zelfs als je auto vrij oud is en je geen boordcomputer hebt, is het ook doenbaar om het gemiddelde verbruik van je auto te berekenen. Zet na het tanken de kilometerteller op nul en vul de tank met brandstof (tot de klik) de volgende keer dat je naar het benzinestation trekt. Vermenigvuldig vervolgens de getankte liters met 100 en deel dit door het aantal gereden kilometers: zo kom je je exacte gemiddelde verbruik te weten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be