Ecorijden: hoe doe je dat?

Ecorijden is de boodschap als je brandstof wilt besparen of simpelweg je impact op het milieu wilt beperken. Hoe dat moet? Gocar.be legt je in dit artikel in geuren en kleuren uit hoe je je deze efficiënte rijstijl meester maakt.

Gepubliceerd op 5 juli 2021
Leestijd : 3 min

Partagez

Ecorijden: hoe doe je dat?

Slim, vlot en veilig te werk gaan, vormen de basis van de milieuvriendelijke benadering van autorijden die ecorijden wordt genoemd. Ecorijden is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je bankrekening of die van je bedrijf die je tankkaart betaalt. Tot 5 à 10% besparen op toekomstige brandstofkosten, is zeker geen uitzondering.

Waarom is anticiperen belangrijk?

Een van de belangrijkste aspecten van ecorijden is dat je moet anticiperen op het verkeer om het momentum van je auto te maximaliseren. Om dit te doen, moet u een grotere, veilige afstand bewaren tussen jezelf en andere voertuigen. Niet alleen vermindert dit het risico op een ongeval, maar het biedt je ook de ruimte die je nodig om minder gas te moeten geven: het minimaliseren van acceleraties en het gebruik van de remmen is de gouden regel van Eco Driving. Hoe minder je moet stoppen en weer vertrekken, hoe beter.

Waarom moet je in versnelling blijven?

Coasting (een auto een heuvel af laten rollen of een kruispunt naderen zonder in versnelling te staan) is een no-go. In moderne auto’s, zowel op benzine als diesel, zijn het ontstekings- en het brandstofsysteem gekoppeld door een elektronische regeleenheid, de ECU. Wanneer je je voet van het gaspedaal haalt, sluit de ECU automatisch de brandstoftoevoer naar de injectoren van de motor af. Dit betekent in mensentaal dat je auto uit de versnelling halen en hem laten uitrollen niet tot een significant lager verbruik zal leiden. Naast een verwaarloosbare besparing kan uitrollen bovendien gevaarlijk zijn omdat het je belet om snel op te kunnen trekken in geval van nood.

Advertentie – lees hieronder verder

Wanneer schakelen?

Wil je brandstof besparen tijdens het rijden, dan moet je er altijd naar streven een rustig tempo aan te houden. Om zo efficiënt mogelijk te rijden en de uitstoot tot een minimum te beperken, moet je proberen in een zo hoog mogelijke versnelling te rijden om het toerental laag te houden. Als vuistregel geldt dat je in de meeste dieselwagens het best naar een hogere versnelling schakelt bij ongeveer 2000 toeren per minuut en in een benzinewagen bij ongeveer 2500 toeren per minuut.

Wat kan je nog meer doen?

De bandenspanning heeft een enorm effect heeft op het brandstofverbruik van je auto en dus op de CO2-uitstoot ervan. Een band met lage spanning creëert meer rolweerstand en zal het voertuig dus meer brandstof doen verbruiken. Aarzel niet om de handleiding van je wagen te raadplegen en de bandendruk aan de belasting aan te passen. Om de energieprestaties te optimaliseren, is het raadzaam om zo weinig mogelijk bagage enzovoort mee te sleuren en alle accessoires die je op dat ogenblik niet nodig hebt (denk aan een fietsendrager, een dakkoffer enzoverder) en die een negatieve invloed kunnen hebben op het verbruik, te verwijderen. Tot slot nog een laatste tip: rij op de snelweg niet met de ramen open. De aerodynamica van de auto wordt daardoor verstoord, met alweer een hoger verbruik als gevolg.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Maxime Hérion Journalist

Partagez

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.