Bijstandsorganisaties als Touring of VAB moeten inderdaad vrijwel dagelijks een voertuig depanneren waarin benzine in plaats van diesel, of omgekeerd, werd getankt. Het kan dus blijkbaar iedereen overkomen: door verstrooidheid of onwetendheid, als je bijvoorbeeld eens met een ander voertuig rijdt (huurwagen op vakantie, vervangwagen…).
Vaker benzine i.p.v. diesel
Opmerkelijk is dat er meer benzine in plaats van diesel wordt getankt, dan omgekeerd. Dat is te verklaren door het feit dat het dieselpistool veel dikker is en niet in de vulmond van een benzinetank van een recente auto past. In principe kan je dus niet per ongeluk diesel in een benzinewagen gooien aan de pomp. De zeldzame gevallen zijn meestal te verklaren door het gebruik van een jerrycan.
Omgekeerd is het echter wel mogelijk en heeft de gebruiker meestal pas te laat door dat hij benzine in zijn dieselwagen heeft getankt, met alle gevolgen van dien.
Advertentie – lees hieronder verder
Start de motor niet!
Eens de verkeerde brandstof in je wagen is getankt, is het kwaad geschied. Wat moet je dan doen?
Start zeker de motor niet! Want dat kan vooral in een dieselmotor ernstige schade veroorzaken aan het brandstofsysteem en de injectoren die onder hoge druk werken. In diesel zit namelijk een soort paraffine die een noodzakelijk smerende functie heeft, terwijl benzine net als een ontvettingsmiddel werkt waardoor het brandstofsysteem snel vastloopt.
Diesel in een benzinemotor is op zich minder schadelijk. De minder ontvlambare diesel zal niet volledig verbranden en vooral vervuiling in het brandstofsysteem en de leidingen veroorzaken. Meestal zal een schoonmaakbeurt volstaan om weer te kunnen rijden.
Wegenwacht oproepen
Het enige dat je kan doen is de wagen laten afslepen door de wegenwacht of je garagehouder, die dan de tank zal legen en de leidingen en injectiesystemen zal spoelen. Als je niet met de verkeerde brandstof hebt gereden, is de klus hiermee meestal geklaard. Heeft de motor wel gedraaid dan kan dat vooral bij een dieselwagen hoge kosten opleveren, omdat mogelijk alle pompen, leidingen en injectoren vervangen moeten worden. Een ingreep die zelfs tot zo’n 7.000 euro kan oplopen.
Daarom hebben bijstandsorganisaties Touring en VAB een specifieke ‘Fuel Rescue Service’ in het leven geroepen. Bij oproepen na het tanken van een verkeerde brandstof wordt een gespecialiseerde medewerker met een speciaal uitgerust voertuig met een pompsysteem op pad gestuurd. Daarmee wordt de tank van je wagen geledigd en schoongemaakt, waarna je weer op pad kan.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be