105.485 intrekkingen van rijbewijzen: dat is het exact aantal intrekkingen dat de rechtbanken in 2022 tegen automobilisten hebben uitgesproken, aldus het College van Gerechtshoven en Rechtbanken. Dat is natuurlijk veel, want vandaag komt dat neer op gemiddeld 289 intrekkingen per dag. Het cijfer van 2022 is echter geen record want vóór Covid waren er 110.000 ontzeggingen per jaar.
Als we het aantal ontzettingen uitsplitsen per gerechtelijk arrondissement, vinden we 13.203 zaken voor de Franstalige afdeling van de Brusselse rechtbank, 11.460 voor Antwerpen, 8.616 voor Gent, 5.014 voor Vilvoorde, 4.632 voor Charleroi en 4.376 voor Luik. Sud Presse herinnert eraan dat de wet in bepaalde gevallen automatisch voorziet in ontzegging van de rijbevoegdheid. Dit is het geval voor vluchtmisdrijven met letsel of de dood tot gevolg (3 maanden), rijden zonder rijbewijs (na een ontzegging bijvoorbeeld 1 maand), rijden onder invloed van alcohol (1 maand) en te hoge snelheid (+30 km/u binnen de bebouwde kom en +40 km/u op andere wegen, 8 dagen).
Te beraadslagen gevallen
In veel andere gevallen is het echter de rechter die beslist over het al dan niet ontzeggen van de rijbevoegdheid. Dit is het geval voor het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden, het rijden met een wagen die afgekeurd is door de technische controle, het ontbreken van een verzekering, enz. Rechters spreken ook vaak ontzettingen uit wanneer een overtreder recidiveert en binnen drie jaar bijvoorbeeld drie zware snelheidsovertredingen begaat.
Advertentie – lees hieronder verder
In het algemeen zijn de rechters in dit laatste geval bijzonder streng, met de bijkomende verplichting om opnieuw praktische, theoretische, psychologische en medische tests af te leggen. De hele zaak! Het aantal zaken neemt toe en dat is uiteraard te wijten aan de plaatsing van vele nieuwe flitspalen en de nultolerantie die binnen de parketten heerst. Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen een ontzegging en de intrekking van een rijbewijs. De intrekking van een rijbewijs gebeurt door de politie op de plaats van de overtreding. De ontzetting is de intrekking die door de rechter tijdens het proces wordt uitgesproken en die uiteraard veel langer kan duren dan de administratieve intrekking die door de politie wordt uitgevoerd.
Binnenkort een snellere ontzetting?
Momenteel komt de politie, zodra de rechter een ontzetting heeft uitgesproken, de veroordeelde in kennis stellen van het vonnis en heeft deze 4 werkdagen de tijd om zijn rijbewijs te komen afgeven. Deze procedure kan echter aanzienlijk worden ingekort, zoals de N-VA wenst. Er is immers zopas een wetsvoorstel ingediend waardoor de politie deze kennisgevingsrol niet meer op zich neemt.
De Vlaamse partij stelt daarom voor de ontzetting systematisch twee maanden na het vonnis te laten ingaan. Dat zou de tijdrovende stap van kennisgeving door de politie, die volgens de N-VA andere dingen te doen heeft, overbodig maken. De rechters zijn echter niet overtuigd, omdat er soms uitleg nodig is, terwijl er ook een oplossing moet komen voor verstekzaken.
De straffen voor ontzegging van de rijbevoegdheid kunnen zeer variabel zijn en variëren van 8 dagen tot 5 jaar! Soms kan het rijbewijs van de overtreder zelfs levenslang worden ingetrokken. En dit gebeurt veel vaker dan men denkt. Volgens Sud Presse legt de rechtbank van Bergen ongeveer tien van dergelijke straffen per jaar op. Vaak gaat het om recidivisten bij wie gevangenisstraffen geen effect hebben. Of het zijn mensen die meerdere keren zijn gepakt wegens alcoholisme.
Natuurlijk zegt niets dat deze veroordeelden niet meer zullen rijden. In 2020 hebben de autoriteiten er namelijk bijna 50.000 zonder rijbewijs betrapt, wat betekent dat het er in realiteit veel meer zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be