Verkeersveiligheid

Meeste keyless-systemen nog steeds niet veilig voor diefstal

Handenvrije sleutels, ook wel ‘keyless go’ genoemd’, zijn erg handig, maar hebben één groot nadeel: ze maken je auto kwetsbaar voor diefstal. De ADAC testte 700 auto’s, waaruit bleek dat 90% gemakkelijk te stelen is.

Hans Dierckx | Gepubliceerd op 6 sep. 2024 | Leestijd: 3 min

Het leek een geweldige uitvinding, de nieuwe generatie handenvrije autosleutels (ook wel ‘keyless go’) die eind jaren 90 op de markt kwam, met een primeur voor Mercedes. Je hoefde ze niet meer uit je zakken te halen, gewoon in de buurt van je auto komen volstond om de deuren te ontgrendelen. Ook om te starten hoef je zo’n handenvrije sleutel niet meer boven te halen; een druk op de startknop volstaat. Algauw bleek echter dat ook dieven dat nieuwe type sleutels bijzonder handig vonden. Ze konden met zo’n auto aan de haal zonder enige vorm van geweld te gebruiken, of zelfs maar een zijruit stuk te slaan.

Het beveiligingsprobleem blijkt nog steeds niet opgelost, zo stelt de Duitse automobielorganisatie ADAC vast. In de loop der jaren heeft het doorlopend al zo’n 700 auto’s getest, waaruit bleek dat liefst 90 percent relatief eenvoudig te stelen is door criminelen die aan de slag gaan met de juiste apparatuur.

Advertentie – lees hieronder verder

De constructeurs hebben een enorme achterstand op vlak van de cybersecurity van de wagens.

Signaal onderscheppen

Met twee signaalversterkers, eentje in de buurt van de sleutel en een andere in de buurt van de auto, kan het draadloze signaal over honderden meters versterkt worden. Daarmee denkt de auto dat de echte sleutel in de buurt is en kunnen de criminelen er ongestoord mee aan de haal gaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een auto op een oprit te stelen wanneer de handenvrije sleutel zich vlakbij een buitenmuur, aan de voordeur of een raam bevindt en het signaal dus van buitenaf gelezen kan worden. Net daarom raadt de politie aan om autosleutels dieper in de woning op te bergen.

De ADAC adviseert daarnaast om de sleutel idealiter te bewaren in een metalen omhulsel dat het signaal verstoort, zoals een koekjestrommel, een kookpot of zelfs aluminiumfolie. Je kan dan zelf uittesten of dit effectief het signaal blokkeert door ermee naar de auto te wandelen. De koelkast gebruiken als opbergplek, zoals sommige mensen doen, wordt afgeraden: het garandeert geen bescherming tegen radiosignalen, en de koude en het vocht zijn bovendien slecht voor de batterij en de chips.

Verbeteringen

In de loop der jaren zijn wel al verbeteringen aangebracht aan dit systeem. Sleutels met chips die Ultra-Wide-Band-technologie (UWB) gebruiken, zijn immuun voor de gebruikte signaalversterkers. Fabrikanten als Jaguar-Land Rover, BMW, Hyundai, Mercedes, Great Wall, Suzuki en de VW-groep bouwen deze sinds 2018 in bepaalde modellen in. Het resultaat zie je in het rapport van de ADAC: deze autobouwers zien we meer modellen met een goede score, al geldt dat zeker niet voor alle producten en voor alle bouwjaren. Omgekeerd zien we bij andere fabrikanten hier en daar modellen die goed scoren op de antidiefstaltest, maar de overgrote meerderheid dus niet.

Wie op deze manier bestolen wordt, is vaak nog een tweede keer slachtoffer. Doordat er geen sporen zijn van braak of geweld, kan het gebeuren dat de verzekering weigert om tussenbeide te komen. Het kan daarom een goed idee zijn om steeds de boorddocumenten uit de auto te halen wanneer die buiten of in het openbaar geparkeerd staat.

Minder dan vroeger

Ook in België verdwijnen geregeld auto’s door het signaal van handenvrije sleutels te onderscheppen. De Federale Politie gaf in het begin van de zomer nog cijfers vrij over 2023, waaruit blijkt dat er weer een lichte stijging genoteerd wordt tegenover het jaar voordien. In totaal werden vorig jaar 5.727 ontvreemd.

In het grotere plaatje is de daling echter spectaculair, want rond de eeuwwisseling noteerde de politie bijna 8 maal zoveel autodiefstallen. Ze wijt die daling aan de technologische vooruitgang, met nieuwe hulpmiddelen als gps-volgsystemen en ANPR-camera’s. Daarmee is het gemakkelijker om gestolen auto’s terug te vinden, wat diefstal ontmoedigt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon